Името на Калина Тасева отдавна се е превърнало в знак

...
Името на Калина Тасева отдавна се е превърнало в знак
Коментари Харесай

Картини на Калина Тасева в галерия Дечко Узунов

Името на Калина Тасева от дълго време се е трансформирало в символ за блестящо творчество, в синоним за умно и аристократично наличие в българското изкуство. Завършила днешната Национална художествена академия, тя е измежду най-ярките възпитаници на художника, сценографа и общественика Дечко Узунов.
Изкуството на Калина Тасева като че ли не разрешава да се написа за него. То приканва към разграничаване, вглъбяване, съзерцаване, тишина. Някои дефинират художничката като създателка на "сънувани картинни светове ", на облици, "свалени от иконостас ", на произведения, разгръщащи се като "ритуално празненство, вътрешно напрегнати и тревожни ". Да, да се написа за Калина Тасева е тестване, тъй като тя ни дава среща с едно изкуство, което ни увлича с магията си от цветове, с пластичния си език, с познатите и в това време извънредно самобитни композиционни решения. Зад всичко това непроменяемо прозират следите от изминатия от художничката креативен път. Път, почнал в далечната 1946 година, когато 19-годишната Калина Тасева пристъпва в ателието по живопис на проф. Дечко Узунов.
Настоящата галерия в изложба "Дечко Узунов ", филиал на СГХГ, е първата от програмата "Поколения ", с която екипът на галерията има за цел да очертае живото наличие на Дечко Узунов в творчеството на неговите възпитаници. Възпитаници, на най-хубавите от които е съдено да начертаят ярка художествена диря, да ни завещаят творби, сътворени с непостижим креативен почерк. Сред имената на тези възпитаници несъмнено е и името Калина Тасева. 91-годишната художничка, в чиято изтощена към този момент ръка, в придвижването на четката продължава да живее парченце от духа на учителя Дечко Узунов.
Калина Тасева е родена през 1927 година, а в интервала сред 1946 и 1951 година неин учител по живопис в НХА е Дечко Узунов. Първата си независима галерия осъществя през 1973 година в София, а сетне реализира десетки самостоятелни изложения в Градската художествена изложба, Благоевград, галерията на СБХ на "Шипка " 6 в София, ХГ "Владимир Димитров - Майстора " в Кюстендил, ГХГ в Русе, изложба "Райко Алексиев " в София, "Титан " във Франкфурт, НДК в София, Националните есенни изложения в Пловдив, изложба "Пролет " в Бургас и СГХГ. През годините неведнъж излага в галериите "Арте " в София и "Теди " във Варна. Лауреат е на премиите за живопис "Владимир Димитров - Майстора ", "Захари Зограф ", на Второто триенале на реалистичната живопис в София, "Никола Петров ".



Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР