Името на Калин Митрев, съпруг на ръководителката на ЮНЕСКО Ирина

Името на Калин Митрев, съпруг на ръководителката на ЮНЕСКО Ирина ...

Гардиън: Съпругът на Ирина Бокова е получил 425 000 евро от мащабна корупционна схема.


Името на Калин Митрев, съпруг на ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова, изплува в мащабна схема за пране на пари и подкупване на политици, ръководена от правителството на Азербайджан.

За операцията, при която 2,9 милиарда долара са платени на редица европейски общественици, алармираха британския „Гардиън”, френския „Монд” и още осем големи издания.

Ирина Бокова: България изпадна в нелепо положение

"Гардиън": Удар за Кристалина. Русия вероятно й е наложила вето

Сакскобургготски за смяната на Бокова: Абсурд и резил

Митрев е финансист и от миналата година за трети път е българския представител в борда на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Според разкрития на „Гардиън” между 2012 и 2014г. той е получил за консултантски услуги 425 000 евро, идващи от „куха” британска компания, използвана от правителството в Баку.

Данните за цялата схема са изтекли, посредством датското издание „Берлингске”. Те показват, че правителството на Илхам Алиев, обвинявано в редица нарушения на човешките права, е направило 16 000 скрити плащания в рамките на 30 месеца. 

Част от парите са отишли към политици и журналисти, в рамките на международна операция за изчистване на имиджа на режима на Алиев, многократно обвиняван в нарушаване на човешки права, смятат западните медии.

Billions of $$ laundered through #Azerbaijan #Laundromat - shows urgent need for beneficial ownership transparency https://t.co/i3r4vSxQBI pic.twitter.com/63lsFEvAZc
— Transparency Int. EU (@TI_EU) September 4, 2017
Огромните средства са били осигурени както от богатата на петрол азиатска страна, така и от основният й съюзник Русия.

Изтеклите банкови документи показват плащания за няколко вече бивши членове на ПАСЕ – Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Сред тях са бившия германски депутат Едуард Линтнер и италианецът Лука Волонте.

Плащанията идват в момент, в който Азербайджан е силно критикувана за арестите на активисти за човешки права и журналисти, както и за нагласяне на избори.

През 2013г. Съвета на Европа не приема внесен критичен доклад срещу режима на Алиев.

Опитите на Азербайджан да заглуши критиките, като плаща на различни общественици вече е известен като „хайверна дипломация”.

How did #Azerbaijan manage to build an influence machine?

Източник: vesti.bg