Името на Гарбис Папазян е символ на добротворчеството и дарителството,

...
Името на Гарбис Папазян е символ на добротворчеството и дарителството,
Коментари Харесай

Черна вест! Отиде си един голям българин

Името на Гарбис Папазян е знак на добротворчеството и дарителството, отбелязва сливенският градоначалник Големият донор на Сливен Гарбис Папазян е умрял във Виена на 25 юни на 98-годишна възраст, оповестиха негови другари и съидейници. Днес кметът на Сливен Стефан Радев изпрати съболезнователен адрес до Арменската църковна община в австрийската столица и до Българския проучвателен институт – клуб „ Приятели на Витгенщайн “ в Австрия.

В писмото си кметът показва съболезнования във връзка кончината на родолюбеца, съгражданина и останал до последния си час огромен другар на Сливен - Гарбис Папазян.



„ Той ще остане в паметта на поколенията като образец за същинско родолюбие и човечност. Напусна ни една неповторима персона, отдала целия си умишлен живот на благородни дела, в името на родния град Сливен и на страната си. Името на Гарбис Папазян е знак на добротворчеството и дарителството. Поклон пред светлата му памет! “, отбелязва сливенският градоначалник.

Гарбис Папазян е роден през 1920 година в Сливен. След довеждане докрай на гимназия в родния си град през 1940 година, той отпътува за Виена, където приключва индустриална химия. Остава в Австрия, където се занимава с търговия. Първото си подаяние за Сливен прави през 1960 година - играчки за детските градини. През 1978 година подарява старинна цигулка “Рупрехт ”, на която свири надарен цигулар от Сливен. Година по-късно Гарбис подарява на града ретранслатор за втора стратегия на Българска национална телевизия, а по-късно финансира построяването и обзавеждането на детска градина, която през днешния ден носи името на неговите родители “Виржин и Хаик Папазян ”. Дарява още 10 000 $ за строителството на новия спектакъл, отпуска средства за ремонт на арменски параклис, за фонд „ 13 века България “, за детски градини, за Старческия дом. Последното подаяние на Папазян е имот от 451 кв. м в София, подарен на общината.



Гарбис Папазян е почетен жител на община Сливен. Той е първият притежател на почетния знак на Общинския съвет “За цивилен принос ”. Носител на “Народен медал на труда ” – златен и на медал “Народна република България ”- I степен. Награден е с незабравим орден “Иван Вазов ” и с грамота като доайен на българската общественост във Виена. Негова е заслугата за закупуването от страната на постройка в центъра на австрийската столица и превръщането й в културен дом към българското посолство. Гарбис Папазян има принос за развиването на комерсиална активност сред България и страни от цяла Европа.

Поклон пред светлата му памет!

 

Блиц
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР