Името на финансовия консултант Петър Михайлов, или както е редно

...
Името на финансовия консултант Петър Михайлов, или както е редно
Коментари Харесай

Името на Вълка от Марково изплува от историческото изобретение “Снифекс“

Името на финансовия съветник Петър Михайлов, или както е редно да го назоваваме - Вълка от Марково по сюжета на касовата лента с Леонардо ди Каприо, изплува от историческа скица за източване на пари към изобретението и едноименната компания " Снифекс ".

 Петър Михайлов - Вълка от Марково

Припомняме, че Михайлов беше арестиван в Пловдив преди дни поради шест обвинявания и формирано дело във Федералния съд в Ню Йорк. Срещу предприемача има изкарана европейска заповед за арест и има искане за екстрадиция в Съединени американски щати. Именно по отношение на процедурата по екстрадиция, Апелативният съд го остави под домакински арест до разглеждане на настояването в българския съд. Схемата, за която е упрекнат Михайлов е тъй наречените " pump-and-dump " - изкуствено оскъпяване на акции посредством лъжливи рекламни акции и продаването им, което ощетява вложителите с милиони долари. Нанесените вреди посредством операцията на борсовия пазар в сегашните обвинявания против Михайлов и още 9 души от целия свят, се прави оценка на 100 милиона $.

Оказва се обаче, че Михайлов има опит в сходни схеми.

Пред 2004 година у нас гръмва вест - българинът Юри Марков показва изобретено от него устройство, която съгласно създателя си служи за разкриване на взривни субстанции . Уредът открива експлозиви, които съдържат азотен двуокис и азотен триокис, а това са главните субстанции в съвсем всички типове гърмежи , твърди тогава Марков.

Според остарели отрязъци от вестници у нас, по това време Марков твърди, че изобретението му, което кръщава " Снифекс ", открива експлозиви от разстояние до 50 метра според от количеството. Невероятните характерности, показани от изобретателя не стигат до там. Уредът можел да разпознава бомбите и през стена. " Снифекс " работил при температури от -20 до +50 градуса по Целзий и бил изцяло безвреден.

По думите му " Снифекс " коства към 1500 евро , а на Марков лишило 10 години да създаде устройството.

През 2008 година обаче гръмва всеизвестен скандал, станал прочут като една от най-големите измами в историята на Съединени американски щати.

Разследване демонстрира, че компанията „ Снифекс”, която е записана в Северен Тексас, е спечелила нелегално $32 милиона $ от продажби на акции за българското откритие. Срещу всички притежатели на сдружението „ Снифекс” е заведено дело за операции на пазара на акции включващи няколко типа измами. Във компанията вземат участие американци, датчани и двама българи с централна роля в измамите. Делото против „ Снифекс” е заведено от Комисията за търговия с скъпи бумаги на Съединени американски щати. В обвинителния акт на комисията се споделя, че компанията е спечелила нелегално $32 милиона $, потвърждавайки, че създава неповторим ръчен детектор за разкриване на експлозиви и бомби . Детекторът е бил рекламиран като откритие на 50-годишния българин от София Юри Марков , който е един от притежателите на компанията. В 33 рекламни известия за пресата компанията твърди, че устройството на Марков можело да открива взривни субстанции на разстояние до 100 метра . То е рекламирано като „ същински пробив в битката против тероризма”.

През 2005 година „ Снифекс” е оповестила, че няколко от нейните детектори са били купени от американските военни, които се обучавали да ги изпoлзват и тестват. На уебсайт на Марков с информация от 2004 година се твърди, че устройството е било тествано и от българското Министерство на защитата. Според текст оповестен на уеб страницата, то е провело 9 тествания при разнообразни условия и е заключило, че устройството „ фактически открива взривни субстанции в количества от над 50 грама”. Фирмата популяризира даже „ нова генерация” на детектора, с усъвършенствани функционалности и сензитивност, потвърждавайки, че точността на уреда е стигнала 3-4 метра. Някои от рекламите за детектора разказват Марков като “виден български инженер и изобретател”.

Според Комисията за скъпите бумаги, тези реклами обаче са били лъжливи . Тяхната цел е била да надуят цените на акциите на компанията и да дадат опция на притежателите посредством препордажби да осъществят големи облаги. Те са съумели да вдигнат цените на акциите от $0.80 цента на $6 $. Пазарната стойност на „ Снифекс” е стигнала $474 милиона $, което се счита за една от най-големите схеми за машинация с скъпи бумаги в близката история.

Във компанията е взел участие и тогава 28-годишният Петър Михайлов, който през днешния ден - тъкмо 14 години по-късно е на 42 години.

Според следствието тогава Михайлов е спечелил над $11 милиона $ , Марков малко под $9 милиона.

Адвокатът-защитник по делото упорства, че макар обвиняванията във финансови операции „ Снифекс” е законно устройство за разкриване на бомби” и делото ще потвърди това.

Според американската комисия компанията „ Снифекс” се простира от Тексас до България и Дания, представителства може би е имало в Европа, Азия и Африка.

След гръмко оповестения скандал обаче, информацията по случая се прекъсва. Някои смятат, че Марков повече в никакъв случай не се връща в Съединени американски щати. За Михайлов пък не става и дума. Дали двамата са били наказани даже задочно също няма информация.

Припомняме, че Михайлов сега е под домакински арест. Той има право да избере място, на което да се извършва мярката му занеотклонение. Според публични документи непрекъснатия адрес на Петър и брачната половинка му се намира в апартамент в остаряла кооперация на ул. " Мануш Войвода ". Той обаче е притежател на един от най-големите покои в Марково с частна хеликоптерна площадка. Според информация на TrafficNews това надалеч не е единственото му имущество. Запознати със сенчестия бизнес споделят, че мъжът има яхти, частен хеликоптер и още най-малко един сходен дворец на територията на България. Според информация на TrafficNews той управлява редица фиктивни компании в чужбина, в това число в Швейцария, само че по документи са на подставени лица. Има и автопарк за милиони.

Не е ясно на кой адрес е решил да остане под домакински арест пловдивският предприемач, само че в случай че е в мегапалата в Марково, умерено бихме могли да го съпоставим със затворничеството на Пабло Ескобар.

Ето фотоси с дрон от къщата на Михайлов в Марково:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР