Името на Държавната агенция за българите в чужбина беше замесено

...
Името на Държавната агенция за българите в чужбина беше замесено
Коментари Харесай

Дупка в държавната политика. Защо България признава произхода на деца, но не и на техните родители

Името на Държавната организация за българите в чужбина беше забъркано в крупна скица за продажба на български паспорти. Преди година Народното събрание одобри промени, с цел да ограничи порочните практики. След промените в закона на повръхността обаче се появяват и други проблеми.

Възможно ли е в едно и също семейство дъщерята да е българка по генезис, а родителите ѝ - не? Звучи неуместно, само че се оказва действителност за фамилията на Альона Телпиз.

Альона, родителите ѝ и нейните две сестри са гагаузи от Молдова - православни християни, говорещи на турски. Техни общности има в Североизточна България, само че най-многобройните групи са точно в Бесарабия - в Молдова и Украйна, където се преселват през 18 и 19 век.

Семейство Телпиз е от град Тараклия в самостоятелната молдовска република Гагаузия. През 2003 година най-голямата щерка Альона кандидатства за българско поданство и го получава. Основанието за това е актът ѝ за раждане, на който написа „ гагаузка “. На базата на този документ Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) ѝ издава уверение за български генезис. Днес Альона е омъжена за българин и живее в Каварна.

Преди няколко години ДАБЧ издава идентични удостоверения за български генезис и на другите две сестри – Светлана и Евдокия, както и на родителите им. През март 2022 година обаче родителите им са известени, че българският им генезис не се признава.

„ Пише, че няма задоволителни учредения от тези документи, с цел да се смята, че те са българи “, описа в изявление за Свободна Европа Светлана Телпиз .

„ Въпреки че ДАБЧ им е дала удостоверение, че те са българи. Признават, че моята сестра има български генезис, и ѝ дават поданство, а за моите родители споделят, че няма учредения. Как стана по този начин - не разбирам? “, прибавя тя.

Случаят на Светлана не е изключение. В същата обстановка е и фамилията на Татяна Улянова – преди години двамата ѝ братя са получили поданство на съображение български генезис, а през днешния ден институции не виждат задоволително доказателства за българския генезис на родителите им.

С редакцията на Свободна Европа се свързаха още двама гагаузи, които са получили удостоверения от ДАБЧ за български генезис през 2021. Точно като родителите на Светлана обаче при започване на тази година те виждат известие на уеб страницата на министерството на правораздаването, че не са показали документи, които да потвърждават българския им генезис. Ако не показват такива, молбите им за поданство няма да бъдат почетени, написа в портала.

Свободна Европа изпрати въпроси до Консулството на България в Тараклия, Молдова и до Министерството на правораздаването. От отговорите им излиза наяве, че за парадоксалната обстановка има пояснение – само че към момента няма настоящо решение. В идващите редове описваме нишката на проблема, в който съществена роля играе една държавна организация с неразбираеми пълномощия и неприятна известност.
„ Казаха ми, че държавното управление се е трансформирало “
След като по-рано сестра им е получила българско поданство, през 2017 година Светлана и Евдокия също вземат решение да аплайват. Малко след тях процедурата стартират и родителите им.
Много хора мислят, че ние желаеме поданство единствено поради [достъпа до] Европейския съюз. Но това не е по този начин.
„ Много хора мислят, че ние желаеме поданство единствено поради [достъпа до] Европейския съюз. Но това не е по този начин. Моята сестра живее в България, заплаща налози, има деца, мъж, който е български жител. Хората мислят, че ние взимаме паспорти за Европейски Съюз и отиваме в друга страна, само че не е по този начин “, показва Светлана.

Докато тя и втората ѝ сестра към този момент три години чакат отговор от институциите, техните родители получават подобен през март 2022. В него от министерството на правораздаването, което е отговорно за инспекцията на документите при кандидатстване за поданство, пишат, че са установили нередности и изискват спомагателни документи.

От известието в портала на министерството излиза наяве, че то не признава удостоверението за български генезис от ДАБЧ и желае да бъдат показани документите, на база на които е издадено то. В случая на семейство Телпиз това са актовете им за раждане. В тази обстановка Светлана взема решение да потърси помощ от българското консулство в Молдова.
 Паметник на входа на Тараклия. По-голямата част от популацията на града е от бесарабски българи.
„ От консулството ми споделиха, че държавното управление в България се е трансформирало и в този момент поясняват законите по различен метод “, споделя Светлана.

По думите ѝ оттова са ѝ споделили още, че в случай че в акта за раждане написа „ гагаузи “, а не „ българи “, няма смисъл да изпращат документите, защото ще получат отвод.

„ Но не разбираме за какво ще ни бъде отказано, в случай че сестра ни към този момент е получила поданство на същото съображение “, показва тя.
„ Няма основателна причина за смяната “
Свободна Европа се свърза с краткотрайно изпълняващия длъжността консул на България в Тараклия – Ангел Маринков. Той сподели, че процесът по придобиване на българско поданство от гагаузи от Молдова и Украйна е протичал "безпроблемно " от 2002 година до края на 2021 година, като за този интервал повече от 15 000 гагаузи са получили български паспорти. Промяната, която е настъпила през предходната година, се дължи на промени в Закона за българското поданство , сподели Маринков.
Между 2002 г. и 2021 г. повече от 15 000 гагаузи са получили български паспорти.
С тях беше изменена процедурата при кандидатстване за паспорт на съображение български генезис, като отпадна потребността кандидатстващите да показват уверение от ДАБЧ. Вместо това в този момент те би трябвало да потвърдят българския си генезис пред министерството на правораздаването, като изпратят документи, които демонстрира, че имат най-малко един родственик българин по възходяща линия. Това може да са актове за раждане, войнишки книжки или други, на които е записано, че индивидът е „ българин “.

Според Маринков обаче няма основателна причина, произлизаща от законовата рамка, за въвеждането на спомагателни условия съответно към гагаузите.

„ Това изменение всъщност не визира представителите на етнографската група на българите-гагаузи, защото е налице мнение , подписано от група именити български учени, членове на Консултативния съвет към ръководителя на ДАБЧ, по отношение на българската еднаквост на гагаузите “, счита той.

Става въпрос за, оповестено през 2015 година, в което се споделя, че „ не съществуват гагаузи, които не са от българска националност и това би трябвало да се има поради при разглеждане на молби за натурализация “. То е подписано от акад. Георги Марков, проф. Божидар Димитров, акад. Васил Гюзелев и други.
Какво споделя министерство на правораздаването
От министерството на правораздаването обаче, споделят, че изменението в закона от март 2021 година не дава опция за изключения. В отговор на въпросите на Свободна Европа оттова показват, че измененията засягат всички кандидатстващи, в това число и представители на гагаузката общественост.
Недопустимо е във връзка с наредбите да се прави разширително пояснение от чиновниците. Обратното би довело до редица злоупотреби
„ Недопустимо е във връзка с наредбите да се прави разширително пояснение от чиновниците. Обратното би довело до разнопосочно използване на нормите , както и до редица злоупотреби “, дадоха отговор от министерството.

Според тях цитираното научно мнение пък е обещано при действието на друга нормативна уредба и не се отнася към настоящия сега Закон за българското поданство, защото му опонира.

Именно с другата законова уредба от министерството изясняват обстоятелството, че най-голямата сестра в семейство Телпиз е получила поданство през 2004 година след даване на документи, върху които написа „ гагаузка “, а през днешния ден нейните родители не могат да го получат, макар че потвърждават същия генезис.
Ролята на Държавната организация за българите в чужбина
Ключова в тази ситуация обаче е повода, довела до промените в закона. В отговора си от министерството на правораздаването показват, че събитията към приемането на измененията са тясно свързани със злоупотребите, открити в ДАБЧ.

Проверка на Върховната администравивна прокуратура още през 2014 година установи, че организацията издава удостоверения за български генезис, без съответното лице да е показало документи, доказващи това.

Впоследствие през 2018 година тогавашният началник на ДАБЧ Петър Харалампиев . Той е упрекнат, че е управлявал проведена незаконна групата, като съгласно прокуратурата персонално е желал и получавал подкупи за издаване на удостоверения за български генезис на непознати жители без законово съображение - в някои случаи даже в границите на един работен ден.

Миналата година Харалампиев, както и някогашният основен секретар на организацията Красимир Томов , който също е упрекнат в търговия с български паспорти, поради „ сериозна корупция “.

Така точно порочните практики на „ продажба “ на български генезис от чиновници на организацията довеждат и до промените в закона, засягащи и гагаузите, кандидатстващи за поданство, излиза наяве от отговора на министерството на правораздаването.

В него от ведомството също по този начин показват, че обвиняванията актуалното държавно управление в друго пояснение на закона са „ неоснователни “, защото промените са признати още през март предходната година. Те бяха гласувани от 44-тото Народно заседание, а вносители на плана бяха Йордан Цонев, Хамид Хамид, Тома Биков и други.
"Трябват ли ни тези жители? "
Докато промените целят да отстранят казуса с оплетената в злоупотреби ДАБЧ обаче, неуреден остава съответният проблем на общности като тази на гагаузите.
Изискването в документите на кандидатстващите да написа генезис или националност „ българин “ „ не подхожда на историческите и политическите реалии “ в Молдова и Украйна
Изискването в документите на кандидатстващите да написа генезис или националност „ българин “ „ не подхожда на историческите и политическите реалии “ в Молдова и Украйна, означи консулът на България в Тараклия Ангел Маринков.

Причината е, че гагаузите в този район са били записвани в държавните регистри като „ българи, говорещи турски “ единствено доникъде на 19 век. След това те към този момент не се загатват в документите на формалната администрация като българи, а като гагаузи, сподели за Свободна Европа доктор Галин Георгиев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките. Затова и болшинството от тях не разполагат с документи, които да дават отговор на новите законови условия.

Като малка врата в законовата рамка обаче, която дава опция на гагаузи от Молдова и Украйна да потвърдят българския си генезис, остава новата алинея 4 на член 29 в Закона за българското поданство.

Тя планува, когато е належащо да се изяснят обстоятелства и условия по показаните документи, министърът на правораздаването да може да разпореди на Консултативния съвет при ДАБЧ да откри дали молителят има български генезис.

В момента обаче тече на организацията – следва тя да бъде преобразувана в изпълнителна организация към министъра на външните работи. Въпросният Консултативен съвет, който би трябвало да преглежда такива случаи, също към момента не е образуван.

Остава неразбираемо и бъдещето на Националната тактика за българските жители и историческите български общности по света – единствения формален документ, в който са гагаузите са упоменати като една от тези общности. Стратегията обаче не е обновена, откогато е призната през 2014 година, липсва и проект за нейното осъществяване.

Райна Манджукова , която е председателка на Центъра на бесарабските българи в България и някогашна шефка на ДАБЧ, обобщава обстановката, с която се сблъскват гагаузите, като „ една огромна дупка в държавната политика “.

„ Там е казусът, че нямаше някакъв законов акт, а беше едно такова междуинституционално споразумение, че гагаузите са българи “, сподели тя пред Свободна Европа. „ Държавата би трябвало да реши – на нас трябват ли ни тези жители или не? “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР