Името на чешкия гражданин Никола Молчан, което се оказа ключова

...
Името на чешкия гражданин Никола Молчан, което се оказа ключова
Коментари Харесай

Вестникът на чешкия премиер наблегна на тъмна част от сделката за ЧЕЗ, за която парламентът ни още мълчи

Името на чешкия жител Никола Молчан, което се оказа основна връзка в договорката за ЧЕЗ, към този момент блестна и във вестника на чешкия министър председател Андрей Бабиш – " Лидове вести ". Това стана откакто на два пъти Actualno.com зададе въпроси на участващите във Временната анкетна комисия за ЧЕЗ депутати по отношение на Молчан, само че до момента, към този момент два пъти, отговорите са уклончиви. И ръководителят на комисията Жельо Бойчев (БСП), и ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев (ГЕРБ), и депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров (ГЕРБ) не споделиха нищо, като единствено Бойчев посочи преди второто съвещание на комисията за ЧЕЗ, че чака " тези, които ще изслушваме, да кажат ". На това закрито съвещание участваха зам.-председателите на ДАНС и Държавна организация " Разузнаване ".
За Молчан се разбра, че е участвал като преводач от страна на " Инерком България " при последните към този момент диалози в Прага с управлението на ЧЕЗ. Това е човек, разследван за три убийства – две в Чехия и едно в България, без обаче да се стига до съд и присъда. Още през 1998 година Молчан е обвинен, че е умъртвил тогавашната си другарка – българка, а през 2003 година е умъртвил татко си. Случаят в България касае убийството на съдружника на Молчан Либор Мировски. Мировски е открит с 4 патрона в гърба на място, намиращо се сред софийските села Бистрица и Железница, а събитията към ролята на Молчан си остават доста подозрителни – да вземем за пример това, че българската и чешката полиция са разследвали дали той преднамерено не е пратил мобилния телефон на Мировски с куриерска пратка в Чехия, с цел да наподобява като че ли съдружникът му е напуснал България.
" Г-н Молчан не беше част от формалния договарящ екип на " Инерком България ". Когато данни за него се появиха в българските медии, проучихме кой е той. Г-н Молчан придружаваше хората от " Инерком България " като техен преводач ", удостовери представителят на ЧЕЗ Алис Хоракова пред " Лидове вести ", визирайки седмицата на диалози, в която се обсъждаше вероятно влизане на българската страна в договорката.
Чешката медия показва категорично, че има фотография на Молчан и на Мая Христова. Според българския уебсайт за проверяваща публицистика „ Биволъ” Молчан е финансов шеф в записаната от Христова компания MM Global s.r.o. А тази компания е записана в Прага на 21 септември, 2017 година – тъкмо преди да почнат договарянията сред ЧЕЗ и „ Инерком България”. Христова е притежател и на компанията „ ММ Груп”, която се намира в същата постройка на Околовръстно шосе 3, в която е и офисът на " Инерком България ", показва „ Лидове новини”. Чешкото издание показва и, че е имало съмнения за пране на пари през " ММ Груп " и надлежно претършуване на офиси на компанията от ГДБОП. А с името на Христова се спекулираше и при отвличането на Адриан Златков, наследник на на притежателя на " Совавто " и съперник на Мая Христова – Тони Златков. По този случай се намеси персонално министър председателят Бойко Борисов.
Връзката " Христова "
" Биволъ " напомня, че Христова е бизнес сътрудник с Петър Лашов (Лашов участва при откриването на офиса на „ ММ Груп” през 2006 година, което проличава от тази снимка), който е апетитен за правоприемник на убития началник на „ ВИС-2” Георги Илиев (има информация, че Лашов е бил в непосредствена непосредственост до Илиев, когато той е прострелян смъртоносно в " Буда бар " ) и чието име се появи в аферата " Яневагейт ". Фирмата " Пи Ел БГ ", която е на Лашов се явява вложител в постройка, издигната на Беловодски път 79, върху имот притежаван от компанията " ММ Дивелопмънт ". След като построява постройката, " Пи Ел Бг " продава на " ММ Дивелопмънт " 5 жилището и 11 паркоместа в нея за малко над 1 млн. лева „ ММ Дивелопмънт “ е съсобственост на Мая Христова и нейният наследник Марин Христов.
Колкото до обстановката с " Яневагейт ", в един от публикуваните записи на диалог сред арбитър Владимира Янева и юрист Момчил Мондешки излиза тъкмо името на Лашов – като човек, който постоянно върви да играе белот в Банкя с премиера Бойко Борисов. А Янева, Мондешки и Румяна Ченалова приказват и за жена на име Мая, към която Борисов имал " позитивно отношение ". Въпросът е дали става въпрос за Мая Христова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР