Името на бившия вицепремиер Корнелия Нинова изплува в кредитиране на

...
Името на бившия вицепремиер Корнелия Нинова изплува в кредитиране на
Коментари Харесай

ББР раздава необезпечен кредит за 4,3 милиона на близък до Корнелия Нинова

Името на някогашния вицепремиер Корнелия Нинова изплува в кредитиране на близка да соцлидерката компания. В началото на август на сдружението „ Керамик “ ООД е провиснал заем в размер на 4 300 000 лева от ББР, която от м. юни 2022 година се оказва с нов изпълнителен шеф – Марияна Петкова, разкрива " Филтър ".

Видно от данните в Търговския указател от 2008 година до началото на тази година „ Керамик “ ООД се е занимавало с главно с произвеждане на строително-керамични произведения, химически материали и пластификатори за строителството.

През предходните години сдружението съвсем не е правило активност, като през 2020 година няма никакви доходи, а осъществило само загуби.

През месец март тази година обаче сдружението сменя собствеността си, а през май, съвсем по едно и също време със промяната на изпълнителния шеф на ББР, сдружението сменя внезапно и своето занятие като вписва в комерсиалния указател напълно нов предмет на активност – произвеждане и продажба на електрическа енергия. Само два месеца по-късно сдружението получава многомилионния заем от ББР, който е възложен за създаване на фотоволтаична електроцентрала.

Действителен притежател на „ Керамик “ ООД е Саркис Гара Шаклиян, който беше в листата на номинираните за депутати от Българска социалистическа партия в Област Сливен за 2021 година, като съобщи че ще работи интензивно за успеха на Българска социалистическа партия на парламентарните избори.

Публично знае се, че той е изключително непосредствен с Корнелия Нинова и дава отговор за всички политики на партията в сливенския район. Какви обезпечения е дал „ Керамик “ ООД, с цел да подсигурява правата на банката по този високо рисков заем? Единственото поръчителство на заема е ипотека върху земя със постройка в покрайнините на град Сливен.

Според годишния финансов доклад на „ Керамик “ ООД за 2020 година стройността на ипотекирания парцел е едвам 319 000 лв.. В нотариалния акт за ипотека обаче не е посочен размерът на данъчната оценка на парцела, въпреки същата да е наложително за изповядване на всяка договорка.

Направен е умишлен опит да се прикрие обстоятелството, че обезпечението десетократно занижено в съпоставяне със цената на заема, или с други думи с активи за 319 000 лв. „ Керамик “ ООД е обезпечило заем в размер на 4 300 000 лева При наложително условие на банката за 110% обезпеченост на кредитните експозиции, в тази ситуация са приели поръчителство за едвам 10% от цената на експозицията.

Не излиза наяве по какъв начин сдружение на загуба, без никакви доходи, ще заплаща лихви и главница по заема, нито по какъв начин банката ще събере вземането си от съмнителното поръчителство на десетократно по-ниска стойност. Това е и единственото поръчителство по заема. От ББР не са поискали „ Керамик “ ООД да учреди даже залог върху комерсиално дружество, какъвто постоянно се изисква при кредитиране на сходни покупко-продажби на юридически лица.

Причината? Избягва се публичността. Това е по този начин, тъй като залогът на комерсиално дружество наложително се вписва в Търговския указател, който е обществен. Очевидно за „ Керамик “ ООД не е належащо да минава през тази неуместна гласност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР