Името на американския производител на мотоциклети Harley-Davidson е толкова добре

...
Името на американския производител на мотоциклети Harley-Davidson е толкова добре
Коментари Харесай

Harley-Davidson: Историята на двама приятели, създали велика марка

Името на американския производител на мотоциклети Harley-Davidson е толкоз добре познато на света в последния век, че даже дори не се замисляме, когато го произнасяме. Откъде идва в действителност то?
Разбира се, това са имената на двамата създатели на компанията – Уилям Харли и Артър Дейвидсън. По-късно към компанията се причисляват и двамата братя на Артър, Уилям и Уолтър Дейвидсън. Но за какво тъкмо Harley-Davidson, а не Davidson-Harley?

От първия ден Уилям Харли е бил този, който е конструирал най-ранните прототипи и серийни модели на марката. Той е бил инженерът и дизайнерът, той е тествал творенията си и Артър Дейвидсън се е съгласил, че е почтено името му да стои първо. Трябва да се означи, че сред двете семейства има тире и това значи, че компанията е учредена от двама души. Затова е погрешно да се изписва без него. Но да не изпадаме в пунктуални детайлности, а да забележим що за хора са били Уилям и Артър.
 Уилям Силвестър Харли е роден на 29 декември 1880 година в Милуоки, щата Уисконсин, наследник на британски бежанец. Едва 15-годишен, той стартира работа в локалната фабрика за колела и последователно се издига до поста дизайнер. След това се реалокира в различен цех, където продължава да е в дизайнерския отдел, само че през годините поддържа контакт със собствен другар от квартала, на име Артър Дейвидсън, който работи в патентното бюро. Двамата споделят обща пристрастеност към моторите с вътрешно горене и сред 1900 и 1903 година стартират да опитват с мотори и рамки на колела. Не след дълго конструират и първия си сериен мотоциклет, а по това време Уилям Харли следва инженерство в университета на Уисконсин. За да се устоя, работи като сервитьор и прави скици за локална фабрика. Дипломира се през 1908 година и се връща в бързо разрастващата се Harley-Davidson Motor Company. Благодарение на инженерното обучение на Уилям, триумфът на новата марка не закъснява и мотоциклетите им стартират да се прочуват.

Освен производител, господин Харли е бил и разпален мотоциклетист. Посещавал е съвсем всички надпревари и през 30-те и 40-те години на предишния век състезателите са го познавали добре. Освен от мотори, Уилям се е интересувал от лов и очертаване и снимка на диви птици. Умира през 1943-а, а 53 години по-късно влиза в Мотоциклетната зала на славата.

Артър Дейвидсън е роден на 11 ноември 1881 година. Двамата с Уилям стартират да работят дружно по концепцията за колело, задвижвано от мотор, когато Артър е едвам на 20 години. Той създава патент за дребен мотор с въздушно изстудяване и с опита на Уилям в дизайна на рамки за колела, двамата основават първия Harley-Davidson мотоциклет. От време на време се поучават с брата на Артър – Уолтър, който е бил умел монтьор, работещ като железопътен ватман. Постепенно Уолтър се заразява от ентусиазма на брат си и се причислява към тях.

Harley-Davidson Motor Company е учредена публично през 1903 година и Артър е основен секретар и мениджър-продажби. Той обикаля Съединени американски щати с нестихваща пристрастеност към мотоциклета, който продава, и не стопира да притегля дилъри, изграждайки сериозна дистрибуторска мрежа. В хода на работата ловко планува, че с изключение на добър артикул, марката би трябвало да даде и образование на механици, които да схващат характерните потребности на машината и да могат да оказват помощ на клиентите в обслужването. Така основава Harley-Davidson Service School.

Артър има гений за продажби и предусеща новите трендове, което оказва помощ доста на компанията да се развива със забележително движение. Научава се да употребява средствата на рекламата – нещо, което занапред навлиза при започване на 20-и век. През 1923 година основава Kilbourn Finance Corporation, взимайки образец от устойчиво разрастващата се автомобилна промишленост. Артър притегля вложители и по този начин стартира да продава мотоциклети на погашение. Това незабавно се отразява позитивно на продажбите и Harley-Davidson се издига до върха.

През 40-те Артър става президент на американската мотоциклетна асоциация и с помощта на страхотния си бизнес усет, е шеф и в сполучливи компании като Koehring Company за произвеждане на бетонобъркачки и паваж, и Kellogg Seed Company – онази „ дребна “ компания с петле за лого, която прави зърнени закуски и до през днешния ден. Артър Дейвидсън надживява братята си и Уилям Харли, и умира в автомобилна злополука в Милуоки дружно със брачната половинка си на 12 декември 1950 година.

И по този начин, въпросът за какво марката се споделя тъкмо Harley-Davidson, а не по различен метод, може да ви е изглеждал тесногръд първоначално, само че от отговора излиза наяве, че Уилям Харли и Артър Дейвидсън са основали дружно една от най-великите мотоциклетни компании точно с помощта на другите си характери – единият е бил инженер и основател на страхотни машини, а другият – надарен продавач, който не просто е предложил добър артикул, само че е знаел по какъв начин да го направи още по-привлекателен за клиентите. Затова може би по-важното в историята се оказва тирето, а не последователността на имената.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР