Името може да окаже голямо влияние върху шансовете ви за

Името може да окаже голямо влияние върху шансовете ви за ...

6 начина, по които името ви влияе на успеха ви.



Името може да окаже голямо влияние върху шансовете ви за успешна кариера. Това твърдят учени от няколко университета в САЩ и Европа.

Представители на Нюйорксия университет, Университета в Гент и няколко други висши училища са провели изследвания как наименованието ни предопределя евентуалния ни успех. Ето и някои от резултатите, обобщени от Business Insider.

- Ако името ви е често срещано, е по-вероятно да ви наемат на работа. Оказва се, че по-уникалните и интересни имена не предразполагат към доверие на подсъзнателно ниво.

- Ако името ви се произнася лесно, колегите ви харесват повече. Когато мозъкът обработва информация лесно, притежателят му добива по-благосклонно отношение към нея, твърдят специалистите.

- Ако първата буква на името ви е от тези в началото на азбуката, се покачва вероятността да ви приемат в добър университет. Установило го е изследване на Economics of Education Review след разглеждане на стотици имена на студенти от престижни висши училища.

- Ако първата буква на името ви е към края на азбуката, значи сте склонни да харчите импулсивно. А това, за съжаление, не е една от съставките на дългосрочния успех.

- Ако използвате инициала на средното си име, това кара хора да ви възприемат като по-умни и уверени. Например вместо да изпишете името си „Иван Георгиев”, пишете „Иван. Е. Георгиев”.

- Мъжете с по-кратки имена по-често се издигат до лидерската позиция. Социалната мрежа LinkedIn провела проучване и установила, че в по-голямата си част мъжете изпълнителни директори носят кратки имена като Боб или Джак.

 

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg