Името Красимир принадлежи на групата на славянските имена, поради това,

...
Името Красимир принадлежи на групата на славянските имена, поради това,
Коментари Харесай

Значение на името Красимир

Името Красимир принадлежи на групата на славянските имена, заради това, че е двусъставно и има явен смисъл, а това са присъщите особености на персоналните имена от славянски генезис. Неговото женско сходство е Красимира.

Самото име значи безусловно: да краси света. То е пожелателно име, както постоянно се случва с избора на персоналните имена у българите, за което свидетелства и езиковедът Стефан Илчев, изследвал произхода на персоналните и фамилни имена у нас.

Етнолозите споделят, че името се е появило след Освобождението, евентуално под напора на потребността доста от имената от гръцки генезис да бъдат сменени с техни български сходства. Така гръцкото име Козма в напълно свободен превод се трансформира в Красимир.

Първоизточникът Козма, е име с гръцки корен. Думата космос се превежда като ред, класификация, само че и декорация и оттова идва асоциативната връзка с пожеланието да краси света.

В християнската традиция има двама известни светци, братята Козма и Дамян, починали за вярата. Църквата ги уважава на 1 юли, само че Красимир и Красимира честват имен ден на три дати - 6 март, 1 юли и 14 септември. Това са празниците на свети 42-ма мъченици от Амория, свети Врач и Кръстовден.

Носещите името Красимир са хора, пристрастни към това, което обичат. Когато се занимават с него, те не помнят всичко друго на света. Уравновесени са, смели и постоянно подготвени да пазят справедливостта.

 значение на името Красимир

Те поемат опасности и постоянно пазят приятелите си. Не е безвредно човек да е към тях, само че е забавно, тъй като предвещава промени. Човек с това име има огромен капацитет, само че постоянно му липсва самодисциплина, с цел да реализира.

Името е звучно, елементарно за изговаряне и звучи решително, с помощта на сонорната съгласна, повтаряща се в него. Зад това име нормално стои постоянен душевен и убеден в себе си човек.

Всички, носещи красивото име Красимир, имат силата да красят света и би трябвало да го помнят. Те се трансформират през годините и са способни да вървят постоянно към по-добро. Представата за тях е като за вълнуващи персони.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР