Името Бесарабия“ произхожда от династията на влашките войводи Басараби, които

...
Името Бесарабия“ произхожда от династията на влашките войводи Басараби, които
Коментари Харесай

Румъния отстъпва Бесарабия на СССР

Името „ Бесарабия “ произлиза от династията на влашките войводи Басараби, които в края на XIV и началото на XV век владеят за малко региона сред Килия и Белгород Днестровски.
До 1812 година под името „ Бесарабия “ е прочут регионът на Буджака, следен от татарски и ногайски племена. През 1812 година този регион, както и източната част на Княжество Молдова е превзета от Русия и названието „ Бесарабия “ се разгръща върху цялата територия сред Прут и Днестър. Създадена е Бесарабска област, а от 1873 година – губерния с център Кишинев. До края на 20-те години на XIX век популацията на Бесарабия се употребява с редица самостоятелни права, които са свързани с управническите обичаи на молдовското княжество. В Буджака, на мястото на изселените ногайци се заселват българи от Тракия – от Ямбол и ямболския край, от Карнобат и карнобатско, от Сливен и сливенско, от Източна Тракия, и от Балкана и от други краища на България, немци, руснаци, молдовани, украинци и други преселници.
През 1918 година, в края на Първата международна война, Бесарабия се афишира за самостоятелна, след което е присъединена към Румъния. Тя е анексирана от Съветския съюз през 1940 след Пакта Молотов-Рибентроп и още веднъж в края на Втората международна война. Върху главната част от територията на Бесарабия е основана Молдавска ССР, а северната и южната част са присъединени към Украинската ССР. Днес тези две руски републики са самостоятелните страни Молдова и Украйна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР