Името “Нова Македония” за западната ни съседка е най-безконфликтно, каза

...
Името “Нова Македония” за западната ни съседка е най-безконфликтно, каза
Коментари Харесай

Румен Петков: Нова Македония е най-безконфликтното име

Името “Нова Македония” за западната ни съседка е най-безконфликтно, сподели във Варна водачът на Политическа партия АБВ Румен Петков. Според него Вардарска Македония няма да е задоволително за Гърция. Партия АБВ е изпратила към този момент в Мултидисциплинарната комисия по контракта за добросъседство с Република Македония посредством шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова своята позиция, която е против налаганото от министър-председателя Зоран Заев и ръководителя на Народно събрание Талат Джафери име “Илинденска Македония”.

И двата аргумента в устата на македонските политици за Илинденското въстание от 1903 година и Антифашисткото въстание от 1944 година са директно посягане към българската история, уточни Румен Петков.

Според него огромното безпокойство е, че нашите институции бягат от тази полемика, а отсъствието на България в този спор ни слага според от гръцко-македонските договаряния, за сметка на нашето национално съзнание, което сме градили повече от 1000 години. Позицията на партията е изпратена и до Българска академия на науките и до Светия синод.

Една от борбите на АБВ ще бъде за институционалното достолепие и самочувствие на България, напомни Петков. Той даде образец с Народното събрание, който за жалост е място за кавги, ненавист, експанзия и отричане. Няма седмица без обичай доктор, обичай преподавател или без експанзия на деца против деца, а това потегля от Народното събрание, сподели Петков.

Според него еманация на националното угодничество била срещата на върха в София, на която българският президент не беше сред поканените държавни глави, само че в Народното събрание не престават да мълчат по тази тематика. А българските жители не престават да си задават въпроса”тези какво разделят и на кого го показват”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР