Именият ден е личен празник и се празнува по църковния

Именият ден е личен празник и се празнува по църковния ...

Имени дни през април: Вижте кои празнуват.

Именият ден е личен празник и се празнува по църковния календар на празника на определен светец. За даване на имена на новородените деца (както в православието, така и в католицизма) има различни традиции като например:
- на името на родителите и по семейна линия (антична традиция е случаят с Александър Велики)
- на името на светеца, който се празнува в деня на раждането или в деня на кръщението
- на името на близки
- на името на кръстника
Празнуващият се нарича именик.
Някои имена могат да бъдат изведени от различни светци, мъченици и събития. Изборът на именика на коя от възможните дати ще празнува зависи и от това, на кого точно е кръстен.
Повечето имени дни са твърди – на една и съща дата всяка година, но малка част от църковните празници се местят заедно с Великден.
Великденски пости 2020: Всичко, което трябва да знаем


Имени дни през април
Аврам

На тази дата честваме паметта на Свети Методий Славянобългарски, архиепископ на Панония.

 Страхил

Лазаровден е един от най-почитаните християнски празници и винаги се пада в предпоследната събота преди Великден. Библията разказва как на този ден Исус отишъл в дома на приятеля си Лазар, но разбрал, че наскоро е починал. Исус Христос поискал да посети мястото, където е погребан покойният Лазар. Още на входа на голямата пещера Божият син се провикнал: "Лазаре, излез. Аз те повиквам" и почти на мига се появил неговият приятел, възкръснал от мъртвите.

Лазар, Лазарка, Лазарин

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква. Освен наименованието Цветница, този празник се нарича още Връбница. На този ден е прието да се ходи на църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец или други пролетни цветя. След като свещеникът ги освети, те се отнасят вкъщи и се поставят пред икона. Това е един от най-хубавите пролетни празници.

 Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин, Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит, Невен, Невена, Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан, Цветелин, Цветомила, Цветомир, Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина, Цветомира, Цветанка, Маргарита

Мартин, Мартина – тези имена произлизат от латинското Martius и се свързват с бога на войната, Марс. Християнството признава няколко светци с това име – св.Мартин от Тур, св.Мартин от Перу, св.Мартина, както и четирима папи.
Света Мартина е била богато сираче, което помагало на бедните и онеправданите. Живяла е по време на управлението на Александър Север, по чиято воля била задържана. Тъй като не се отказала да се отрече от вярата си била подложена на мъчения, а в последствие и съсечена. Светицата е покровителка на Рим, както и на кърмещите майки.

Марти, Мартин, Мартина

Виктор бил войник по време на управлението на Марк Аврелий. За да се провери предаността им към страната и управляващите, войните били задължени да предадат в жертва животно на идолите. Виктор бил християнин и отказал, с което бил осъден на мъчения и изпитания. Вярата му му помогнала да премине невредим през всичко, дори победил виден магьосник и го принудил да стане християнин. Присъстващите по това време ослепени войници прогледнали. Виктор бил обезглавен през II век в Дамаск.
Името Виктор, а от там и Виктория произхождат от латинското victori, което означава победа.

: Виктор, Виктория

Великден (Възкресение Христово) е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. Това е на третият ден след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите. Католическата и Протестантската църква също отбелязват Възкресение Христово.

: Велик, ВеликаВелико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан, Велина

Денят се нарича Живоприемни петък или Животворни петък.
Жива, Живка, Живко, Жишо, Зоя

Почита се паметта на Свети Тома, един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището Неверни. 
Тома, Томислав, Томислава, Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо

Източник: actualno.com