Именият ден е личен празник и се празнува по църковния

...
Именият ден е личен празник и се празнува по църковния
Коментари Харесай

Имени дни през април: Вижте кои празнуват

Именият ден е персонален празник и се чества по църковния календар на празника на избран светец. За предоставяне на имена на новородените деца (както в православието, по този начин и в католицизма) има разнообразни обичаи като да вземем за пример:
- на името на родителите и по фамилна линия (антична традиция е казусът с Александър Велики)
- на името на светеца, който се чества в деня на раждането или в деня на кръщението
- на името на близки
- на името на кръстника
Празнуващият се назовава именик.
Някои имена могат да бъдат изведени от разнообразни светци, мъченици и събития. Изборът на именика на коя от вероятните дати ще чества зависи и от това, на кого тъкмо е кръстен.
Повечето имени дни са твърди – на една и съща дата всяка година, само че дребна част от църковните празници се местят дружно с Великден.
Великденски пости 2020: Всичко, което би трябвало да знаем


Имени дни през април
Аврам

На тази дата честваме паметта на Свети Методий Славянобългарски, архиепископ на Панония.

  Страхил

Лазаровден е един от най-почитаните християнски празници и постоянно се пада в предпоследната събота преди Великден. Библията споделя по какъв начин на този ден Исус отишъл в дома на приятеля си Лазар, само че схванал, че неотдавна е умрял. Исус Христос изискал да посети мястото, където е заровен починалият Лазар. Още на входа на огромната пещера Божият наследник се провикнал: " Лазаре, излез. Аз те призовавам " и съвсем на мига се появил неговият другар, възкръснал от мъртвите.

Лазар, Лазарка, Лазарин

Цветница е преносим християнски, набожен и национален празник, който се чества както в православната, по този начин и в католическата и протестантската черква. Освен наименованието Цветница, този празник се назовава още Връбница. На този ден е признато да се върви на църковна литургия с върбови клончета, китки от здравец или други пролетни цветя. След като свещеникът ги освети, те се отнасят у дома и се слагат пред икона. Това е един от най-хубавите пролетни празници.

  Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин, Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит, Невен, Невена, Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан, Цветелин, Цветомила, Цветомир, Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина, Цветомира, Цветанка, Маргарита

Мартин, Мартина – тези имена произлизат от латинското Martius и се свързват с бога на войната, Марс. Християнството признава няколко светци с това име – св.Мартин от Тур, св.Мартин от Перу, св.Мартина, както и четирима папи.
Света Мартина е била богато сираче, което пособие на бедните и онеправданите. Живяла е по време на ръководството на Александър Север, по чиято воля била арестувана. Тъй като не се отказала да се отхвърли от вярата си била подложена на мъчения, а в следствие и съсечена. Светицата е настойничка на Рим, както и на кърмещите майки.

Марти, Мартин, Мартина

Виктор бил боец по време на ръководството на Марк Аврелий. За да се ревизира предаността им към страната и ръководещите, войните били задължени да предадат в жертва животно на идолите. Виктор бил християнин и отказал, с което бил наказан на мъчения и тествания. Вярата му му помогнала да премине незасегнат през всичко, даже победил изтъкнат вълшебник и го принудил да стане християнин. Присъстващите по това време ослепени бойци прогледнали. Виктор бил обезглавен през II век в Дамаск.
Името Виктор, а от там и Виктория произлизат от латинското victori, което значи победа.

: Виктор, Виктория

Великден (Възкресение Христово) е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. Това е на третият ден откакто Христос е разпънат на кръст и заровен. Празната гробница е забелязана от дамите мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а след това и на апостолите. Католическата и Протестантската черква също означават Възкресение Христово.

: Велик, ВеликаВелико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан, Велина

Денят се назовава Живоприемни петък или Животворни петък.
Жива, Живка, Живко, Жишо, Зоя

Почита се паметта на Свети Тома, един от 12-те Христови възпитаници, прочут с прозвището Неверни. 
Тома, Томислав, Томислава, Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР