Именитият учен е починал вчера в 16 часа, съобщи началникът

...
Именитият учен е починал вчера в 16 часа, съобщи началникът
Коментари Харесай

Почина директорът на Историческия музей във Варна

Именитият академик е умрял през вчерашния ден в 16 часа, заяви началникът на отделението по реанимация и интензивно лекуване в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ във Велико Търново, доктор Сибила Маринова, представена от в. "Борба ".

Проф. Плетньов бе признат в лечебното заведение на 23 септември след претърпян битов случай в къщата си в село Леденик. Бележитият археолог получи тежка черепно-мозъчна контузия след рухване по стълби .

Лекарите го приведоха в медикаментозна кома и на апаратна вентилация, само че се въздържаха от прогноза за живота и възобновяване му. За страдание след месец професорът изгуби борбата за живота си.

Проф. Валентин Плетньов умря на 55 години. Оставя след себе си над 100 научни изявления, дали голям принос в развиването на науката в региона на средновековната металопластика, битова керамика и археологията на Българското Черноморие.

Той бе шеф на Регионалния исторически музей във Варна от 2002 година, а работи в музея повече от 27 години. Като един от водещите археолози в страната, под негово управление са направени обилни открития при разкопки, най-вече във Варна и района.

За разкритията при разкопките на крепостта Кастрици в границите на двореца Евксиноград проф. Плетньов бе отличен със "Златен грифон ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР