Имената са неизменна част от социализацията и културния обмен между

...
Имената са неизменна част от социализацията и културния обмен между
Коментари Харесай

Името Дамян - произход и значение

Имената са неизменима част от социализацията и културния продан сред хората. Още от антични времена хората си приписват имена в символ на респект и придаване на еднаквост.

От незапомнени времена имената са детайл от човечеството. Те варират съгласно културата, езика и религиозната същина на всеки народ. Затова в наши дни всяка народност може да се отличи със свои лични имена, които произлизат директно от културата на народа.

България също се разграничава от останалите националности със свои красиви родни имена, които оцеляват във времето, както и с редица имена, придошли от непознатите страни.

Името Дамян е известно име в България, само че истината е, че то има гръцки корени. Ето какво би трябвало да знаете за произхода и смисъла на това име.

Дамян е име, което се появява за първи път в Гърция. Произходът на името произлиза от гръцката дума за „ укротявам “. Мъжът Дамян се счита за умирител, като в гръцката митология той се изобразявал като юноша от град Сиракуза.

Митовете описват, че неговият другар е бил Питий. Той е бил наказан на гибел от тогавашния държател Дионисий Млади. Последното предпочитание на Питий било да посети прилежащия град и да си вземе последно довиждане.

 Свети Безсребърници Козма и Дамян

Владетелят Дионисий се съгласил при изискване, че в подмяна вземе Дамян за пленник и ще бъде екзекутиран, в случай че Питий не се върне назад за своята присъда.

Дамян се съгласява, а Питий се връща още веднъж, с цел да изтърпи наказването си. Всички в града били учудени от постъпката на Питий. Владетелят Дионисий бил очарован на преданото другарство сред двамата, по тази причина решил да помилва Питий. Не след дълго Дионисий също се сприятелил с Дамян и Питий.

Освен в гръцката митология името Дамян има значимо място и в християнската история. Името е носено от страдалец Свети Дамян, който е бил погубен дружно с брат си Козма. Свети Дамян се считал за настойник на лекарите и е живял през 3 век.

Двамата братя били фамозни с това, че помагали и лекували хората. Освен като лечители, те биват одобрявани и като настойници на книжовността. В знак на респект към двамата братя, църквата чества деня на Светите безсребърници Козма и Дамян на първия ден от месец юли. Заради приноса им в просвещението, братята се почитат и на 1 ноември.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР