Имената са нашите отличителни знаци – те предопределят нашата идентичност,

...
Имената са нашите отличителни знаци – те предопределят нашата идентичност,
Коментари Харесай

Значение на името Александър

Имената са нашите отличителни знаци – те предопределят нашата еднаквост, лъчение и предопределение в света. Като такива те носят специфична сила, предопределена и присъща единствено за нас.

Още от епохи народите измислят имена, които свързват с избрана символика, значение или предсказания. Някои имена са свързвани с естествени бедствия и суеверия, до момента в който други носят символика на цветя, предмети или животни.

Така през вековете се оформят красиви национални имена, излъчени и съхранявани сред разнообразни култури. И до момента в който в наши дни наклонността е да се открояват все по-модерни и разнообразни имена, то въпреки всичко остава и традицията, съхраняваща вековни и славни имена.

Такова остаряло и славно име е името Александър. То се подрежда измежду най-известните и употребявани имена по доста точки на света.

Каква е символиката на името Александър и какво значи

 Името Александър

Името Александър има гръцки корени, само че е измежду най-популярните и публикувани имена в Русия, където значително славни водачи са го носели. Буквалното значение на името е мъж, който пази, по тази причина и Александър се счита за бранител на хората.

През времето името се свързва с смелост, неустрашимост и водачество. Мъжете с това име се считали за бранители и водачи на народа с управителни и управнически функционалности. Народите са считали, че името Александър носи популярност, триумфи, власт и почетно място в йерархията.

Друго национално значение за името е боец на вярата. Името носи изключителна мощ, като подарява своя собственик с смелост и убеденост в начинанията.

В България гръцкото име Александър се популяризира след Освободителната война, поради името на съветския император Александър Втори.

Днес името Александър попада в 10 от най-често избираните имена в България. Друго производно име е съкратената версия на Александър – Алекс. На гръцки то значи защитава/защита. То е универсално и може да се употребява и за момчета и за девойки.

Името Александър у нас чества 3 именни дни в годината. Първият път е празникът, отдаден на Цариградските патриарси Св. Александър, Йоан и Павел. Той се чества на 30 август.

Вторият път е на Александровден, отдаден на Св. Благоверен княз Александър Невски – 23 ноември.

Третият път в годината е на 23 април, когато се празнува празника Св. Мъченица Александра.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР