Имената са наши обозначаващи знаци още от зората на нашето

...
Имената са наши обозначаващи знаци още от зората на нашето
Коментари Харесай

Значение на името Росица

Имената са наши обозначаващи знаци още от зората на нашето битие. Нашето име ни придава характерна енергийна мощ, която е самостоятелна съгласно нашите качества и предопределение.

През годините традициите в кръщаването на децата се подменя доста. Миналите нации са се придържали към предсказанията и обичайните схващания. Затова имената в предишното са се свързвали с избрани знаци и смисли.

Някои хора са кръщавали децата си на родственици или съгласно суеверни вярвания. В модерни дни трендовете наподобяват изменени. Отличава се модата за все по-актуални и универсални имена. Въпреки това, някои хора остават правилни на традициите и съхраняват старите български имена.

Такова българско име е Росица. Обикновено то се свързва със символиката на цветята и кръщаването с това име произтича от наближаването или скорошното отминаване на българския празник Цветница.

Какво значи името Росица?

Името Росица е старовремско име, което идва от корена „ роса “ и надлежно „ росен “, Те значат „ чист и признателен “. Първо такова име е било предопределено за мъже. Росен идва от цветето росен, за което античните митове считат, че към него са танцували самодиви и са оставали капчици роса след себе си. Спорно остава обаче дали цветето е кръстено след росата, или росата е кръстена след цветето.

Името Росица се заражда като производно на Росен. На славянски език Росица значи „ дребна росна капка “. Росата и росната капка се асоциират със свежото утро и новия ден. Росата е знак на чистата естествена вода и новото начало. Затова и името Росица се свързва с благопожелание за непорочност и прохлада, които са присъщи на утринната роса.

 Росица

Росата се свързва още с дара, с плодородието и благодата. Затова Росица е име, което значи чиста, плодородна и знак на новото начало.

Производно съвременно име на Росица е Роса. Това име в последно време добива известност, поради своята по-съкратена форма. Роса е тип пожелателно име. Така се кръщават децата, като им се пожелава да порастват чисти и свежи, тъкмо като росата.

Женското име Росица чества имен ден два пъти в годината. Първият е обичайният български празник Цветница или Връбница. Вторият път е на 22 март, когато се чества Света Дросида Римска.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР