Имената на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на

...
Имената на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на
Коментари Харесай

Имената на Борисов, Първанов и Кирил Добрев замесени в афера с ВЕЦ-ове

Имената на премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, на някогашния президент Георги Първанов и на депутата от Българска социалистическа партия Кирил Добрев се появиха в спекулация с ВЕЦ-ове. Как?
140 ВЕЦ-а са издигнати в земя, която е обществена държавна благосъстоятелност, само че без документ за благосъстоятелност на земята - единствено с позволение за прилагане на воден обект. Сред ​притежателите на централите са ​и ​лица, свързани с политически партии ​​.​
Според зам.-регионалния министър Валентин Йовев, това е " тематика, по която би трябвало да се замислим ". Струва ми се, че ВЕЦ-овете са построени на ръба на закона, явно без документ за благосъстоятелност, беше мнението му.
Интересен миг в цялата спекулация е, че в този момент тези ВЕЦ-ове могат да бъдат национализирани, тъй като се намират на земя, която е обществена държавна благосъстоятелност. Това е установено и с писмо на екоминистъра от първия кабинет на Бойко Борисов - Нона Караджова. Йовев, обаче, съобщи, че е " по-добре да се учреди право на благосъстоятелност ".
​Бумът на даването на разрешителни за градеж е по време на " Тройната коалиция ", а най-вече строителни действия са осъществени при ръководството на първия кабинет на Борисов, сподели следствие на Нова телевизия.
Стана ясно, че задача на Дирекцията по строителен надзор (ДНСК) е да следи дали един градеж е легален и дали има всички строителни бумаги. Въпреки че съществуването на документ за благосъстоятелност е главното, по неразбираеми аргументи с години наред то е пропускано при създаване на ВЕЦ-ове.
Експерти признават, че доста от ВЕЦ-овете са построени на ръба на закона.

Разрешителното за употреба на Водноелектрическа централа " Флеш " е издадено на компанията ФЛЕШ ООД. Сътрудник на компанията от началото на годината е синът на Георги Първанов, Владимир Георгиев Първанов . В съдружието се появява и Мариана Добрева , персонален помощник на президента Първанов и сестра на заместник-председателя на Българска социалистическа партия Кирил Добрев .
Водноелектрическа централа " Станкова река " пък е благосъстоятелност на компания, обвързвана с някогашната партньорка на Бойко Борисов , бизнес дамата Цветелина Бориславова .

Собственик на Водноелектрическа централа се оказва да вземем за пример компанията КИД 2226 ЕООД, близка до левия евродепутат Петър Курумбашев . Той е бил в управлението на компанията през 2015 година, само че излиза от него през 2016 година. Година откакто ВЕЦ-ът е пуснат в употреба, Курумбашев е определен за евродепутат.
Водноелектрическа централа " Црънча " е благосъстоятелност на компания, в която един от съсобствениците е деятел на ГЕРБ. Във ВЕЦ-а работят синовете на кмета на Црънча, определен с листата на ГЕРБ и на Бръщен - от Реформаторския блок.
Водноелектрическа централа " Гьобрен " се оказва притежател на " Екоенергия ", като шеф и съсобственик е Карамфил Каров - член на Централния съвет на Движение за права и свободи и някогашен ръководител на общинския съвет в Девин.

Според експертни оценки, ВЕЦ-овете основават главен проблем - водят до пресушаването на реките. В разрешителните за водовземане е записано, че притежателите на ВЕЦ-ове са длъжни да обезпечават отток на водата. От " Басейнова дирекция " обаче признават, че нямат апарат, който да мери минималния отток на реката на място, където има издигнат Водноелектрическа централа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР