Имената на издирваните от години за различни престъпления бизнесмени от

...
Имената на издирваните от години за различни престъпления бизнесмени от
Коментари Харесай

Как съмнителни бизнесмени овладяха българската граница?

Имената на търсените от години за разнообразни закононарушения предприемачи от прехода - Христофорос Аманатидис – Таки и Красимир Каменов – Къро нашумяха още веднъж в медиите през последните седмици.Красимир Каменов и Христофорос Аманатидис-Таки публично се загатват още през 2003 година в отчета на НСБОП, четен от вътрешния министър Георги Петканов  пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред.Двамата са посочени като сподвижници на посочения за наркобос от близкото минало Методи  Методиев - Мето Илиянски - една от най- емблематичните фигури на групировката ВИС. Неговата орис към този момент 20 години остава тайнственост, откакто изчезва безследно в същата 2003-та година.За няколко години имената на Къро, както и на предприемача Размиг Чакърян бяха в сянка. Развитието на бизнеса им обаче не е спирало нито за ден. Освен със заведения, зеленчуковата борса, най-натоварените паркинги в цялата страна и редица други бизнеси, в последните няколко години двамата се свързват и с част от дейностите, упражнявани на ГККП „ Капитан Андреево “.През 2013 година компания, свързвана с Размиг Чакърян, получава от страната концесия, която позволява практически монопол над всички действия на граничния пункт – измежду които дезинфекцията на коли, станала известна като “златен мочур ”, лабораторията за хигиеничен надзор и обслужването на тировете.Връзката сред Размиг Чакърян – Ами и Красимир Каменов – Къро с „ Капитан Андреево “ се потвърждава през инспекция на редица компании. Фирмата, която обслужва фитосанитарния възел преди „ Евролаб 2011 “ е Интерпред Еврологистик. Проверка в комерсиалния указател демонстрира, че притежател на капитала на компанията е друга компания – „ Интерпред-БГ “. Търговския указател демонстрира, че представител на компанията притежател и член на борда на шефовете е точно Размиг Чакърян – Ами. Името на Къро не се среща в комерсиалния указател.Връзката сред двамата предприемачи обаче се потвърждава от друга мрежа от компании. Основното сдружение, употребено от убития в ЮАР Красимир Каменов е записано в регистъра с името „ Ауто Мобайл. Фирма съучастник на това сдружение е „ Трафик Маркет ЕООД “. Записан шеф на тази компания е Размиг Чакърян.Под контрола на тази компания се счита, че почти милион камиона годишно са минавали при подозрителен надзор. Бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов изрази и съмнения за евентуална контрабанда за милиарди. В края на 2021 година обаче компанията, печелеща търга за обслужване на фитосанитарния и ветеринарния възел е основаната същата година „ Евролаб 2011 “ с шеф Васил Димитров Димитров. По време на опитите на Христо Даскалов като началник на БАБХ да си върне контрола на границата в ръцете на страната, Димитров неведнъж твърдеше, че бизнесът му е безупречен и страната се пробва да му го вземе.
Откакто се занимавам с тази активност от над 10 години е имало много инспекции. Ежегодно е имало и задачи на Европейската комисия особено към лабораторията и контрола, който се прави, няма установено нарушаване. От Национална агенция за приходите имахме 4 инспекции за 1 година и нито едно нарушаване.
Васил Димитров, притежател на Евролаб 2011, 26.05.2022 година

Властта обаче твърдеше друго.
Най-голямото усложнение е, че има единствено един оператор. Тази ексклузивност този монопол би трябвало да бъде преустановен в границите на идващите един два дни.
Иван Христанов, заместник-министър на земеделието, 23.05.2022 година

Говореше се и за връзки на висши държавни чиновници точно с лица от незаконния свят.
Ние считаме, че има задоволително доказателства ГДБОП да се сезира или ние ще го създадем и да стартира да търси обвързаности сред съответни лица и висшето ръководство на БАБХ за последните години и компаниите, които са управлявали парцелите и съответни компании на границата.
Иван Христанов, заместник-министър на земеделието, 10.07.2022 година

Медийни изявления обвързват въздействието в БАБХ с фигурите на Красимир Каменов – Къро, Христофорос Аманатидис – Таки и Размиг Чакърян – Ами. Спекулации за въздействието на техните обръчи от компании се простира до правосъдната власт поради делата сред Агенцията по храните и Евролаб 2011. През март месец тази година Административен съд София град спря предварителното осъществяване на заповедта на хасковския регионален шеф, която планува конфискуване на постройките, наети от  от „ Евролаб 2011 “ с 10-годишен контракт и за които е признато, че не се употребяват по предопределение. Според проверяващия канал BIRD.bg притежателят на Евролаб 2011 Васил Димитров е подставено лице, което ръководи компанията от името на Размиг Чакърян – Ами. Преди малко повече от година по време на чуване в особено основана комисия в Народното събрание той съобщи, че е почтен предприемач, който репресиран от страната.

Само преди няколко месеца - на 16ти март, основният прокурор освети за следващ път името на Красимир Каменов. От пуснати записи, съгласно прокуратурата група лица, поддържали контакт с Къро, се опитвали да отстранят неуместни магистрати. Сред тях и Иван Гешев. Бойко Борисов пък бил предизвестен, че в случай че Гешев не бъде заменен, " идващият в Магнитски ще е той ".Два месеца по-късно Къро е разстрелян в ЮАР, пред колата на основния прокурор имаше гърмеж, а всички партии се сплотиха към настояването основният прокурор да бъде заменен.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР