Имен ден празнуват: Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир,

...
Имен ден празнуват: Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир,
Коментари Харесай

На 18 октомври имен ден празнуват...

Имен ден честват: Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златозария, Лука, Лукан и други

Света Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското иго в България. Ражда се в оскъдно семейство в село Слатина (в превод на гръцки език Хриси), Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от дребна се личи нейната рядка хубост, покорност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима религия в Господ. Рядката красота на девойката ѝ донася огромни тествания и става мотив да понесе тествания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отхвърли от вярата си и да се ожени за него. Тя не скланя даже пред молбите на околните си да се отхвърли от християнската религия.

Турците дълго и безмилостно я изтезават, а по-късно я обесват и насичат тялото ѝ на парчета. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година. Българската православна черква почитат паметта ѝ на 18 октомври всяка година.Цариградската патриаршия както и Гръцката православна черква, Сръбската, Руската, Македонската и други я празнуват на 13 октомври, както е записано в главния източник на житието ѝ „ Нов мартирологий “ на преп. Никодим Светогорец.

На някои от иконите си Светицата е изографисана в национална носия.

През 2009 година по концепция на историка Пл.Павлов св. Злата Мъгленска е определена за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната организация за българите в чужбина при председателството на Р.Манджукова учредява премията „ Българка на годината “ на името на Света Злата Мъгленска, която се афишира всяка година на 21 януари. За 2009 година премията е присъдена на Костадинка Кунева и Спаска Митрова, написа elhovo.news

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР