НАСА се приближава една стъпка по-близо до свръхзвуковите пътнически полети

...
име на компонент = бележка на редактора class=editor-note inline-placeholder> Бележка
Коментари Харесай

име на компонент = "бележка на редактора" class="editor-note inline-placeholder"> Бележка на редактора: Регистрирайте се за Unlocking the World, седмичния бюлетин на CNN Travel. Получете последните новини в областта на авиацията, храните и напитките, къде да отседнете и други новости в областта на пътуването.

За славните дни на пътуването, когато местата бяха по-големи, храната беше по-добра и можехте да прекосите Атлантическия океан за по-малко от три часа.

От края на Concorde през 2003 г., разбира се, бързото прелитане през Атлантика е нещо от миналото. Полетите между Лондон и Ню Йорк отнемат около осем часа или по-близо до седем в другата посока. Понастоящем рекордът възлиза на малко под пет часа от Ню Йорк до Лондон, избутван от благоприятна струя.

Но сега мисълта за свръхзвуково пътуване отново се обсъжда - от не кой да е, а от НАСА, която смята, че полетът Ню Йорк-Лондон може да отнеме само 90 минути в бъдеще.

Космическата агенция потвърди в публикация в блог относно своята „високоскоростна стратегия“, че наскоро е проучила дали търговските полети със скорост до 4 Маха – над 3000 мили в час – могат да излетят в бъдеще.

Проучването на Glenn Research Center на НАСА предполага, че вече има „потенциални пътнически пазари... в около 50 установени маршрута“. Тези маршрути бяха ограничени до трансокеански, включително над Северния Атлантик и Тихия океан, тъй като нации, включително САЩ, забраняват свръхзвукови полети по суша.

Въпреки това НАСА разработва „тихи“ свръхзвукови самолети, наречени X-59s, като част от своята мисия Quesst. Агенцията се надява, че новият самолет може в крайна сметка да доведе до промяна на тези правила, като самолетите летят между Mach 2 и Mach 4 (1535 - 3045 мили в час). Максималната скорост на Concorde беше 2,04 Маха или 1354 мили в час. Реактивен самолет, движещ се с Mach 4, потенциално би могъл да направи трансатлантическо пресичане само за 90 минути.

След проучванията, Програмата за напреднали въздушни превозни средства (AAV) на НАСА сега ще премине към следващата си изследователска фаза за високоскоростни пътувания, като ще наеме компании за разработване на дизайни и „проучване на възможностите за въздушно пътуване, очертаване на рисковете и предизвикателствата и идентифициране на необходимите технологии за създаване на Mach 2 -плюс пътуването е реалност“, казаха от агенцията. Ще има два екипа, които ще работят по изследването: единият, ръководен от Boeing, а другият от Northrop Grumman Aeronautics Systems. Всеки от тях ще измисли проекти за самолети, способни да поддържат високи свръхзвукови скорости.

Бързо развиващо се бъдеще

X на НАСА -59 самолет вече е построен и готов за тестване. Самолетът X-59 на НАСА вече е построен и готов за тестване. Локхийд Мартин

Проучвания, подобни на тези, направени сега, които бяха проведени преди десетилетие, оформиха развитието на самолета X-59, според Лори Озороски, ръководител на проекта за комерсиалния свръхзвуков технологичен проект на НАСА. По същия начин, добави тя, новите проучвания ще „освежат тези погледи към технологичните пътни карти и ще идентифицират допълнителни изследователски нужди за по-широк високоскоростен диапазон“.

Следващата фаза също ще вземе предвид „безопасността, ефективността, икономическите и обществените съображения“, каза Мери Джо Лонг-Дейвис, мениджър на проекта за хиперзвукова технология на НАСА, добавяйки, че „Важно е да се правят иновации отговорно“.

През юли Lockheed Martin завърши изграждането на тестовия самолет X-59 на НАСА, който е проектиран да превръща звуковите гърмежи в обикновени удари, с надеждата да направи възможен свръхзвуков полет по суша. Наземните тестове и първият тестов полет са планирани за по-късно през годината. НАСА се стреми да има достатъчно данни, които да предаде на американските регулатори през 2027 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР