Имайки предвид успехите, с които България се справи с мигрантската

...
Имайки предвид успехите, с които България се справи с мигрантската
Коментари Харесай

Австрийският външен министър подкрепи България за Шенген и защитата на границите

Имайки поради триумфите, с които България се оправи с мигрантската рецесия през 2015 и 2016 година, Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и ще поддържа присъединението на България. Това сподели австрийският външен министър Карин Кнайсл в София след диалог с българския си сътрудник Екатерина Захариева. Точно месец след оглави дипломацията на новото австрийско държавно управление, Кнайсл посрещна рождения си ден в София със срещи със Захариева и президента Румен Радев.

" Австрия е един от най-важните сътрудници на България. Радвам се, че имаме общи цели и сме дружно в тройката на председателството на Европейския съюз, " сподели Захариева след срещата и дружно с Кнайсл посочи, че измежду засегнатите тематики са били европейската вероятност на Западните Балкани, миграционната политика на Европейския съюз и финансовата рамка на блока след 2020 година " Скъпа Екатерина, доста съм щастлива, че през днешния ден на рождения си ден мога да бъда в твоята компания, " сподели още Кнайсл на Захариева при започване на брифинга.

Захариева сподели, че двете страни ще се стремят екипите да са в непрекъснат контакт и да обменят информация, с цел да " няма никаква пауза сред двете ръководи ", с цел да се одобряват политики без никакво закъснение. Това е значимо поради разискването на финансовата рамка на Европейски Съюз след 2020 година, което ще стартира в София и ще продължи след предаването на председателството на Виена.

" Няма по какъв начин страните, които са външни граници, да бъдат оставени сами "

Според Захариева двете са разговаряли и за политиките по даване на леговище и потребността от промени в Дъблинския правилник. " България и нашето председателство ще постави всички старания, с цел да се реализира единодушие " за това по какъв начин би трябвало да наподобява регламентът. " Общи са разбиранията сред България и Австрия, че би трябвало да поставим всички старания, с цел да защитим външните граници на Европейския съюз. Искам да благодаря на Австрия за приноса във " Фронтекс ", за хората, които са тук, с цел да оказват помощ в опазването на българската, само че и на външната граница, " сподели още Захариева и посочи, че е значимо да се работи за бързо връщане на мигрантите в страните им по генезис, само че няма по какъв начин страните външни граници да бъдат оставени сами.

" Трябва да създадем новата политика по този начин, че да може да работи и в рецесия, а не да се постанова, както се случи през 2015 година, да се взимат незабавни ограничения за разселване и квоти, които за жалост разделиха мнението в Европейски Съюз и станаха една от аргументите за реализиране на по-трудно единодушие по това досие. " В умозаключение по тази тематика българското председателство ще постави всички старания за консенсус по това досие, с цел да може новата политика да работи и в естествени условия, и в рецесия, заключи Захариева.

След мненията на Захариева за миграцията австрийският първи посланик изрази " уважението си към работата на българското държавно управление и българските политици за всичко, което реализираха през 2015-2016 година, когато беше сложен миг за мигрантските потоци и България се оказа в позицията на директна страна. " Тя сподели, че е нужна необятна промяна, с цел да се защитят външните граници на Европейския съюз и че " нямаме право да оставим сами страните, които са на външната граница. "

Турция и Западните Балкани

Попитана от австрийски публицист дали България и Австрия споделят една и съща позиция във връзка с Турция, Захариева изясни, че " има някои елементи в позициите само че има и доста общи неща, като да вземем за пример, че Турция е доста значим сътрудник за битката с тероризма и рецесията с бежанците. " Захариева означи, че натискът върху българската граница е намалял с 84% след подписването на съглашението сред Евросъюза и Турция през 2016 година Тя дефинира Анкара като " доста значим сътрудник в стопанската система, енергийната диверсификация и сигурност в Европейския съюз. " Членството в Европейски Съюз обаче изисква " осъществяване на ясни условия, които няма по какъв начин да се заобиколят и всяка страна, която желае да бъде член на Европейски Съюз, би трябвало да се придържа към високите стандарти на върховенството на закона и отбраната на човешките права. Но ние би трябвало да приказваме с Турция, да водим разговор и да бъдем оптимално близко. "

Кнайсл напомни, че на 25 януари отпътува за Истанбул за среща с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу. " Искам да се причисля към мнението, че разговорът е най-важният сега. Но във връзка с присъединението на Турция - това е друга тематика и друго досие, " означи австрийският външен министър. В програмата на новото австрийско държавно управление се споделя, че кабинетът ще е срещу участието на Турция в Евросъюза.

Двете прецизираха, че София и Виена ще работят по посока на интеграцията на Западните Балкани, защото европейската вероятност е единствената им опция за непоклатимост, разцвет и народна власт.

Трудов пазар и помощи

Попитана за рестриктивните мерки в достъпа до трудовия пазар и обществени помощи, които да засягат и европейски жители, и за новодошли в страната, тя сподели, че с въпроса евентуално се имат поради рестриктивните мерки в достъпа до помощи за новодошли в страната (също заложени в програмата) и е " нужна всеобхватна промяна, с цел да се преодолеят разликите ". Малко след изборите, които сътвориха обединението сред Австрийската национална партия и Партията на свободата, водачът на последната и към този момент вицеканцлер, Хайнц-Кристиан Щрахе, заприказва за опцията да бъдат въведени ограничения, с цел да се затегне достъпът до трудовия пазар за жители на източноевропейски страни, измежду които има и членки на Европейския съюз. Впоследствие концепцията не стана част от стратегия.

На въпроса дали Австрия би направила взаимни отстъпки в името на обща европейска политика за миграцията тя сподели, че " това в действителност е един пакет, който би трябвало да се взема решение изцяло и с всичките му съставни елементи. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР