Имайки предвид Русия, правителството на Тръмп се стреми да разработи

...
Имайки предвид Русия, правителството на Тръмп се стреми да разработи
Коментари Харесай

Може ли новата стратегия на Тръмп за възпиране да доведе до ядрена война с Русия

Имайки поради Русия, държавното управление на Тръмп се стреми да създаде нова нуклеарна огнева мощност, която съгласно него ще улесни възпирането на закани за европейските съдружници. Планът, който още не е утвърден от президента Доналд Тръмп, има за цел да направи по-малко евентуално експлоадирането на нуклеарен спор. Критици настояват, че той ще направи противоположното.

Предложението е показано в документ за политики, прочут публично като " Преглед на нуклеарната позиция " (Nuclear Posture Review), който като цяло прави нуклеарните позиции на Съединени американски щати по-агресивни. Това е първият сходен обзор от 2010 година и едно от няколкото изследвания на тактиката за сигурността, подхванати, откогато Тръмп встъпи в служба. В доста връзки той удостоверява нуклеарната политика на президента Барак Обама, в това число уговорката му да размени всички основни детайли на нуклеарния боеприпас с нови, по-модерни оръжия в идните две десетилетия.

В него се споделя, че Съединени американски щати ще се придържат към съществуващите съглашения за надзор на въоръженията, като в същото време се показва подозрение към изгледите за каквито и да е нови такива контракти. Очаква се нуклеарната теория на Тръмп да бъде оповестена при започване на февруари и да бъде последвана от обвързвана с нея политика за ролята и създаването на отбранителния капацитет на Съединени американски щати против балистични ракети.

Доктрината на Тръмп се разграничава от метода на Обама по това, че

стопира напъните му за понижаване на ролята на нуклеарните оръжия

в отбранителната политика на Съединени американски щати. Подобно на Обама, Тръмп ще обмисля потреблението на нуклеарни оръжия единствено при " крайни условия ", като в същото време поддържа известна двоякост какво значи това. Тръмп обаче счита, че тези оръжия имат по-цялостна възпираща роля, както се вижда от проекта за създаване на нови качества за противопоставяне на Русия в Европа.

" Хъфингтън пост " разгласява в четвъртък в интернет плана на отчета за нуклеарната политика, а " Асошиейтед прес " настрана се снабди с копие от него в петък. Попитан за коментар, Пентагонът го дефинира като незавършен документ " преди взимане на решение ", който още не е прегледан и утвърден от Тръмп, разпоредил го преди година.

Русия и ненапълно Китай са обрисувани като проблеми за нуклеарната политика, които изискват по-твърд метод.
Според държавното управление съветските политики и дейности са заредени с капацитет за неправилни преценки, водещи до неконтролируемо изостряне на спора в Европа. В частност то показва съветска теория, известна като " ескалиране за деескалиране ", която планува Москва да употребява или да заплаши, че ще употребява нуклеарни оръжия с по-малка мощ в стеснен стандартен спор в Европа, вярвайки, че по този метод ще принуди Съединени американски щати и НАТО да правят отстъпка.

Правителството предлага решение от две стъпки. Първо, да модифицира " дребен брой " съществуващи балистични ракети с огромен обхват, пренасяни от стратегически подводници " Трайдънт ", с цел да ги приспособи към нуклеарни бойни глави с по-малка мощ. Второ, да създаде " в дълготраен проект " изстрелвана от морето крилата ракета с нуклеарен заряд, възстановявайки оръжие, съществувало през Студената война, само че изведено от въоръжение през 2011 година от държавното управление на Обама.

Взети дружно, тези стъпки имат за цел в допълнение да разубедят от " районна експанзия ". Интересът към положението и ролята на американските нуклеарни оръжия се усилва в миг, когато Северна Корея създава личен нуклеарен боеприпас, който съгласно нея е ориентиран против Съединени американски щати. Правителството на Тръмп преглежда севернокорейските закани, наред с това, което счита за провокативна нуклеарна изразителност от Русия, като доказателства, че изискванията в региона на сигурността

към този момент не поддържат концепцията, че Съединени американски щати могат по-малко да разчитат на нуклеарните оръжия

или още повече да лимитират тяхната роля в националната защита. В нуклеарния отчет също по този начин се прави извънредно споменаване на ново съветско оръжие - безпилотно торпедо с нуклеарен заряд, което може да се придвижва под водата до отдалечени цели.

Специалистът по нуклеарни оръжия от Съюза на американските учени Ханс Кристенсен се пита дали държавното управление не преувеличава съветската опасност и дали дава отговор с вярното решение. Според него обаче е ясно, че Москва е засилила страховете на Запад с експанзията си в Украйна. " Ясно е, че обстановката с Русия е значително директна конфронтационна обстановка ", сподели той. " Борбата става яростна. "

Брус Блеър, който е служил като офицер, отговарящ за изстрелване на нуклеарни ракети, и е съосновател на организацията " Глобал зиро ", застъпваща се за унищожаване на нуклеарните оръжия, назова отчета " всъщност документ на статуквото ", с изключение на проекта за създаване на нови нуклеарни благоприятни условия за противопоставяне на Русия. Той се тревожи, че това може да докара Съединени американски щати до " замесване в нуклеарна война с Русия ". Блеър направи коментара частично въз основа на осведоменост със наличието на отчета, преди той да се появи в интернет. " Мотивацията, която движи Пентагона, е боязън от новата опция на Русия за поразяване на американската и западноевропейската гражданска инфраструктура - финансова, енергийна, транспортна и информационна - с кибернетични и стандартни сили ", сподели Блеър.

Москва създаде тази теория през последните години, с цел да изследва уязвимите места в жизненоважна инфраструктура на Запада като информационните мрежи, сподели той. Това попада в категория на опасност, която държавното управление на Тръмп назовава " неядрена стратегическа ", което значи, че може да бъдат породени недопустимо огромен брой жертви или разноски.

Авторите на нуклеарната теория на Тръмп настояват, че прибавянето на нови американски нуклеарни качества за въздържане на Русия в Европа ще понижи риска от война, а няма да го усили. Те се тревожат, че авиацията, способна да придвижва нуклеарно оръжие, която сега е единствената ситуирана в Европа нуклеарна мощ за противопоставяне на Русия, става по-ненадеждна частично тъй като може да бъде уязвима за съветската противовъздушна защита. Оттук и фокусът върху прибавяне на изстрелвани от морето американски нуклеарни оръжия.

" Това няма за цел да дава опция за " нуклеарни бойни дейности ", нито го прави ", се споделя в отчета. Вместо това задачата е да се понижи вероятността от нуклеарен спор, като се подсигурява, че " евентуалните съперници " не виждат вероятни преимущества от изостряне на стандартен спор до нуклеарни равнище. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (646)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР