Имате проблем със семейния бюджет и често харчите повече, от

...
Имате проблем със семейния бюджет и често харчите повече, от
Коментари Харесай

6 тактики, с които да се придържате към семейния бюджет

Имате проблем със фамилния бюджет и постоянно харчите повече, от колкото можете да си позволите? Спокойно, не сте сами. Планирането на разноски единствено по себе си е мъчно занятие, само че още по-трудно е да се придържаме прецизно към него. Ето тези препоръки обаче ще ви улеснят доста.

Избирайте една съществена категория месечно

Както се споделя, „ Рим не е бил издигнат за един ден”. Разпределяйте бюджета си „ на едро” и не се опитвайте да обхванете всички пера. Примерно, този месец би трябвало да пазарувате перилни и почистващи препарати, а за другия оставете покупката на „ онази” чанта, да вземем за пример.

Правете огромни покупки единствено заран

Психолозите настояват, че след дълъг ден преценката ни е склонна да бъде не изключително печеливша, тъй като бързате да се приберете, изморени сте и в главата ви се въртят куп неща. За сметка на това, заран мозъкът е отпочинал, а вие сте енергични и освежени. Дори да нямате опция да пазарувате заран, правете описите си тогава.

Не пазарувайте гладни

Имате ли проблем с импулсивните покупки на хранителни артикули? Ако е по този начин, вероятността да пазарувате, до момента в който сте гладни, е голяма. Тогава всичко наподобява пъклен апетитно и можете да се увлечете. Ако перото за храна е най-голямо за вашето семейство, направете проект какво ще готвите през седмицата и се придържайте единствено към тези артикули.

Четете неприятните мнения за даден артикул

Искате да имате даден крем (или нещо друго) непременно? Бъдете сигурни, че с изключение на рекомендациите от приятелки, сте прочели и неприятните мнения в интернет. Когато не сте сигурни дали парите за обещано нещо си заслужават, постоянно обмисляйте добре инвестицията си, разглеждайки я от всички ъгли.

Отложете извършването на покупки онлайн за идващия ден

Попаднали сте на супер положителни покупко-продажби в някой уебсайт и сте подготвени да жертвате фамилния бюджет? Напълнете кошницата с всичко мечтано, само че оставете покупката за идващия ден. Разгледайте отново продуктите във виртуалната си количка и чак тогава действайте.

Плащайте кеш

Когато пазарим с карта, постоянно се увличаме, а и не можем непрекъснато да следим салдото си. От друга страна, сме много по-внимателни с парите в портфейла, изключително когато понижават фрапантно. Добра концепция е да разделите разнообразни суми в надписани пощенски пликове – за сметки, за храна и така нататък Винаги оставяйте един плик „ за черни дни”, които в края на месеца може да останат спестени, а може и да употребявате, в случай че са изскочили непредвидими разноски.

Редактор: Елица Христова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР