Имате прекрасен език, но аз бих казал, че за нас

...
Имате прекрасен език, но аз бих казал, че за нас
Коментари Харесай

Ярослав Годун: Изказването на Туск на български беше важно и символично - да покаже колко важни са нашите езици в Европа

Имате прелестен език, само че аз бих споделил, че за нас поляците е и доста комплициран, сподели в ефира на " Хоризонт до обед "   Ярослав Годун -  шефът на Полския културен институт, който беше специфичен посетител в предаването. Той разяснява речта на ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск при формалния старт на Българското европредседатателство, част от която беше произнесена на български, като уточни: Много се веселя за тези поздравления и за нас това беше изненада:

За мен беше огромна изненада, че президентът на Съвета на ЕС  говореше на  - мисля, че прелестен български език и доста се веселя, че това прозвуча тук в България - в една страна, която приема Председателството на Съвета на Европейски Съюз и мисля, че това беше доста значимо и доста алегорично - да покаже какъв брой са значими и нашите езици. Колко са значими в Европа, тъй като това демонстрира на какво сме доста богати и по какъв начин можем да приказваме на разнообразни езици, само че имаме една цел-  сливане на Европа. И тук, когато приказваме за Западните Балкани, също  по този начин би трябвало да покажем какъв брой е значим за нас този район. Разбираме, че всяка страна има своите цели и тук България има своите цели - Западни Балкани. Когато Полша имаше председателство през 2011-а година  - през втората половина на годината, и при нас (приоритет) беше Източно партньорство. Абсолютно е разбираемо и това демонстрира какъв брой Европа и хората, които ръководят Европа и нашите страни се грижат да имаме успокоение, мир и благополучие, тъй като няма по какъв начин по различен метод да покажем, че в различиет е и силата. Както е слоганът на Българското председателство.  

Ярослав Годун акцентира, че Полша обръща огромно внимание на поддръжката за културата, както и на културната дипломация, като уточни, че бюджетът на Министерството на културата в страната е от към 1 милиарда евро -  като тук не са включени европейските средства:

Абсолютно правилно е, че благодарение на държавните пари тази просвета може да се развива по-бързо или да се показва в другите страни в по-голяма степен. 

 Снимка Годун уточни, че при другите държавни управления има промени и в тактиките в културната сфера, само че правилата се резервират и това е част от демократичния развой. Той анонсира събитие, което ще се организира на следващия ден - в Полския културен от 17.30 часа ще бъде показана активността на държавния музей " Аушвиц-Биркенау ":

Тази галерия - " Хора и събития -70 години активност на държавния музей " Аушвиц-Биркенау " споделя за активността на този прочут музей, който попада и в листата на ЮНЕСКО от 1979 година. Трябва да кажем, че това е един от най-известните музей в света, който приказва за Холокоста. Този музей се основава през 1947 година и до момента имал единствено четирима шефове, описа още Ярослав Годун. 

Изложбата ще продължи до 15 февруари. Цялото изявление чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР