Имате готови отговори на всички въпроси, не сте си обновявали

...
Имате готови отговори на всички въпроси, не сте си обновявали
Коментари Харесай

Как стереотипите пречат на умствената ни дейност

Имате подготвени отговори на всички въпроси, не сте си обновявали дрешника от дълго време, не пътувате на никое място, приятелите ви в обществените мрежи си стоят все едни и същи? Внимание, мозъкът ви е в заплаха, нужни са незабавни избавителни ограничения! Светът се трансформира и би трябвало да се приспособяваме непрекъснато към новите условия. Например, рецесията във компанията постанова да ви съкратят и незабавно търсите нова работа, преместили сте се да живеете в чужбина и всичко е друго – от езика до разпоредбите за придвижване, щерка ви е довела у дома юноша, който по никакъв начин не дава отговор на визиите ви за шурей и би трябвало да реагирате, без да обидите никого. Ако мозъкът ви е привикнал да работи бързо в разнообразни обстановки, ще се оправи и в този момент. Но в случай че с години сте го „ затлачвали “ единствено със „ всемирски “ злословия и безкрайни телевизионни сериали, евентуално ще му бъде доста мъчно или даже невероятно да откри положително решение в дадения сериозен миг.

Навиците ни „ складират “ в главата набор от реакции и мисли „ за всеки случай “, написа Elle. Умствените ни качества са доста по природа, само че ние ги „ активираме “ прекомерно рядко.

Как работи мозъкът ни

Известно е, че новият опит, новите интелектуални старания, запознанствата с нови забавни хора, пътешествията в разнообразни страни и разнообразните ни занимания въздействат позитивно на паметта и мисленето ни. Обяснението е, че в процеса на асимилиране на нещо ново се образуват нови невронни връзки в мозъка. И колкото по-гъста е мрежата, толкоз по-бързо човек преценява и намира верни решения.

Още през 40-те години на предишния век канадският психолог Доналд Хеб, именуван бащата на невропсихологията и невралните мрежи, открил, че неврони, които са задействани по едно и също време, рано или късно основават връзка между тях. Ансамбълът от неврони, които „ свирят “ по едно и също време при осъществяването на някакви задания, след n брой повторения (в процеса на образование, тренировки) ще могат да работят все по-сложно и мозъкът ни ще взема решение проблемите все по-бързо и ще прави все по-малко неточности. Кората на основния мозък пораства и се удебелява в дословния смисъл, хипокампусът, който взе участие интензивно в процесите на ученето и запаметяването, усилва размерите си.
Всичко с мярка – редувайте умствения труд с физическа интензивност

Всичко, което не се употребява, последователно деградира. Това е главният принцип на деяние в организма ни, касае се и за мозъка. Неговата работа е да мисли и в случай че не го прави, невронните връзки се разпадат, синапсите (мембранни контакти сред две кафези, посредством които се предава нервната възбуда) понижават, плътността и дебелината на мозъчната кора изтънява. Разбира се, това не става за ден-два безучастие на мозъка, нужни са месеци, години. Фактически този орган работи като мускулите ни – при повече натоварване се ускорява, при по-малко отслабва.

Не бива да забравяте и противоположната страна на медала – прекомерно мощните страсти, изнурителният мисловен труд, хроничното недоспиване разбалансират медиаторните системи в мозъка, претрупват зоните, водят до загиване на неврони и възпалителни процеси в мозъка. Затова се пробвайте да намерите златната среда във всичко. Действайте с мярка, редувайте умствения труд с физическа интензивност.

Гимнастика за мозъка

За да упражнявате мозъка си и да го поддържате в работен цикъл, е належащо непрекъснато да го удивлявате и разнообразявате. Трябва да нарушите нормалния ход на събитията, да внесете нещо ново във всичко, което изпълва всекидневието ви и което вършите автоматизирано, без да се замисляте. Разчупете рутината, не живейте на „ автопилот “, тъй като единствено ексцентричното и необикновеното подтиква мозъка, изостря вниманието и укрепва паметта ви. Ето някои лесни извършения за запазване и развиване на умствените качества.
Задействайте другото мозъчно полукълбо, като промените ръката

Мийте си зъбите, закопчавайте си блузата, пишете на мобилния телефон с лявата ръка (или с дясната, в случай че сте леворъки).
Какъв е механизмът? Активира се моторната зона на дясното полукълбо, което въздейства удобно на креативните качества и ексцентричното мислене.

Играйте си на прилеп

Движете се из пространствата в дома си, разположението на които добре познавате, със завързани очи.
Какъв е механизмът? Включват се сензорните зони на мозъка, които нормално са малко дейни или напълно не се задействат. Тази игра е подобаваща гимнастика за невроните във всички мозъчни области.

Усвоявайте нови направления

Ходете на работа, без значение дали пешком, с градски превоз или с персонален автомобил, по разнообразни направления, даже пътят да е по-дълъг и да ви лишава повече време. Посещавайте музеи, разглеждайте изложения, обикаляйте страната през почивните си дни, прекарвайте отпуската си всяка година на друго място, пътешествайте в чужбина.

Какъв е механизмът? Развива се пространствената памет. Изследвания демонстрират, че даже леко се усилва размерът на хипокампуса.

Избавете се от рутината

По-често размествайте мебелите у дома или в офиса, обновявайте интериора. Всяка седмица пререждайте нещата на бюрото си, слагайте нови фотоси на обичаните си хора, сменяйте картинките на монитора на компютъра си или на екрана на мобилния си телефон. Пробвайте разнообразни храни, опитвайте екзотични ястия, гответе по нови предписания. Експериментирайте с парфюми, грим, прически, облекло.

Какъв е механизмът? Нововъведенията подтикват сензорните зони на мозъка, развиват асоциативната памет.

Упражнявайте красноречието си

Дори на банални въпроси от вида „ Как си? “, „ Какво ново? “ се старайте да не отговаряте банално. Откажете се от стандартите, избягвайте празните, нищо незначещи изречения, пробвайте се да измисляте всякога нови ексцентрични и занимателни отговори. Друг метод да упражнявате риториката си е да запомняте и разказвате анекдоти, да измисляте смешки и да ги споделяте с другари.

Какъв е механизмът? Стимулират се зоните, отговарящи за речта и за възприемането на информацията, които се намират в лявото полукълбо на мозъка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР