Имат си лидер, който координира действията на всеки член от

...
Имат си лидер, който координира действията на всеки член от
Коментари Харесай

Робо-мравки преодоляват препятствия с колективен интелект

Имат си водач, който координира дейностите на всеки член от екипа

Няколко робо-мравки в поход, като една от тях скача (снимка: Zhenishbek Zhakypov / 2019 EPFL)

Нови робо-мравки, основани от института EPFL и Osaka University, впечатляват с дребния си дизайн и забележителни умения да се оправят с сложни терени. Те имат семпло и леко тяло, което тежи едвам 10 грама, само че старателно минава през комплицирани пътеки, даже когато на пътя им се изпречват разнородни трудности.

Освен че имат ловки умения, робо-мравките употребяват технология, която разрешава елементарно всеобщо произвеждане, излиза наяве от обява в TechCrunch.

Всяко роботче самостоятелно не носи изключително огромен разсъдък, само че тяхната задача е да работят в колектив и несъмнено се оправят отлично с тази задача. Те си имат водач, който координира дейностите на всеки член от екипа, като им изпраща координати, които да следват, както и указания за всяко идно за тях затруднение.

В хода на деяние, лидерът тества разнородни техники за справяне с компликациите по терена и изпраща информация за тези, които работят най-добре. Ако някое роботче се провали и изостане по пътя, екипът продължава усилената работа и наваксва за неговата липса.
още по тематиката
Създателите на робо-мравките означават, че груповият им разсъдък и леките, преносими форми им разрешават да извършват работата по-ефективно от по-големите и мощни роботи.

Засега се създават само прототипи, само че все пак робо-мравките имат обилни преимущества пред други сходни планове с групов разсъдък. Работата по тях продължава интензивно и предстоят още впечатляващи усъвършенствания.

Автор: Катерина Костадинова, Софтуерен университет
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР