Имат ли основание жителите на Добруджа да се безпокоят, че

...
Имат ли основание жителите на Добруджа да се безпокоят, че
Коментари Харесай

Имат ли основание за притеснение жителите на Добруджа, ако има добив на газ?

Имат ли съображение жителите на Добруджа да се безпокоят, че в случай че въпреки всичко се стигне до рандеман, той може да застарши екологичната конюнктура и би трябвало ли да бъде зачетен референдума. Отговорът от Николай Минков, който потърси мнението на енергийни специалисти и адвокати.

Буквално преди минути разговарях с адвокати за бъдещето на референдума, показа репортера на Българска национална телевизия Николай Минков. Според тях резултатите от допитването не могат да попречат сред взаимоотношенията сред Министерския съвет и концесионера. Мнение изрекоха и енергийни специалисти какво ще стане, в случай че се стигне до рандеман на газ в Добруджа. Проф. Тасев твърди, че няма заплаха, защото залежите на шщистов гац са минимални и няма да се ползва рисковата технология фракинг.
Светослав Димитров, юрист: В момента Министерски съвет би трябвало да вземе решение въз основа на всички документи, които са събрали по отношение на концесионната активност да има ли концесия, или не. Процесът по издаване на концесията включва и издаване на ОВОЗ (Оценка на въздействието върху околната среда). Той се прави от Министерството на околната среда и водите и задачата му е да се покаже ще има ли отрицателно влияние върху хората и околната среда. Съобразяването с мнението на хората не е наложително по тези закони, тъй че резултатът от референдума не могат да спрат дейностите на Министерски съвет.  Близо 97% от гласувалите в Генерал Тошево споделиха Близо 97% от гласувалите в Генерал Тошево споделиха "НЕ " на добива на природен газ
Близо 97% от гласувалите на локалния референдум в Генерал Тошево споделиха "НЕ " на добива на природен газ в района. Избирателната интензивност в края на изб...
Проф. Атанас Тасев, енергиен специалист: Мога да кажа умерено, че Генерал Тошево нямат никакви учредения да се безпокоят. Първо, че ще има рандеман там. По натурален метод ще се реши въпросът, откакто се създадат едни предварителни изследвания. Вероятността да се окаже неуместен добивът е съвсем 100%. „ Шеврон “ неслучайно напусна България. По техни данни газ, който може да се добива от шисти, има доста невисок добив - под 4% на обемна единица.
Според представител на „ Русгеоком БГ “ по този начин дефиниран референдума на жителите на община Генерал Тошево е законово несъответен, тъй като нито кметът, нито общината имат право да откажат издаването на подробни устройствени проекти за рандеман на потребни изкопаеми. Припомняме, че капиталовото желание на „ Русгеоком БГ “ е за построяването на 41 сондажа в землищата на 18 обитаеми места в границите на 35-годишна концесия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР