Имаше ясни резултати от френската лаборатория, че чума има. Тези

...
Имаше ясни резултати от френската лаборатория, че чума има. Тези
Коментари Харесай

Порожанов: Лабораторните проби потвърдиха, че чума у нас имаше

" Имаше ясни резултати от френската лаборатория, че чума има. Тези резултати бяха показани. Не мога да отговоря какъв брой тъкмо животни са умряли от чумата. Не желая да заблуждавам с неточни данни. По тази тематика би трябвало да питате БАБХ. " Това сподели министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

" Вторите проби са взети от целия 10-километров сектор, където имаше чума по дребните преживни животни. Те трябваше да покажат, дали има разпространяване на болестта. Аз персонално съм удовлетворен, че те са негативни, тъй като това демонстрира, че чумата не се популяризира " добави още той в изявление за bTV.

" Чума в България имаше и това е доказано от лабораторните проби. В Болярово имаше една проба, за която имаше подозрение за чума. Аз персонално разговарях със притежателите на стадото, само че те отхвърлиха да позволен ветеринарите да вземат втори проби, което е безусловно нарушаване на закона. Щамът на чумата е даден за разбор във френската лаборатория, само че към момента не е изолиран. И френската, и българската лаборатории са упълномощени и лицензирани. Аз съм спокоен във всяко едно отношение. Грешки допуснахме в чисто отзивчив проект. Това беше казано още в самото начало, макар че се организираха срещи с хората и кметовете, само че това е трябвало да стане в един доста по-широк кръг. Оставката на един министър е обикновен акт. Аз не се тормозя от нищо ", безапелационен беше Порожанов.

От своя страна притежателите на стадото в Болярово, които не позволяват ветеринарите за втори проби обясниха, че нямат доверие на управляващите и пробите може да са подправено позитивни. По думите им лабораторията, изследваща пробите, няма акредитация, а ветеринарите не разполагат с нужните документи, с цел да създадат проучвания на животните.

" Работя професионално с доктор Илиев от БАБХ. За последно се чухме нощес. Не мога да кажа кои са гадовете. Това са думи на премиера. Бойко Борисов е прав, че поръчката за имунизацията не беше вярна. Вие в този момент тук ми организирате разпит за активността на БАБХ. Темите за оставките постоянно са на дневен ред. Отговорност носи този, който е отговорен. В случая това е БАБХ. Знам и идващия въпрос - ще желая ли оставката на доктор Илиев? Това е тематика, която се дискутира с премиера. Пак ще повторя, че оставките не са проблем ", сподели Порожанов.

Относно оградата по границата с Румъния министър разгласи, че тя ще се оскъпи два пъти, защото ще бъде допълнена с режеща тел вид " Бруно ". По думите му животните няма по какъв начин да преминат през нея, изключително в случай че са заболели. Порожанов посочи, че такава ограда Румъния ще построи на границата си с Украйна. Дания ще направи същото.

Министърът осведоми, че огнище на африканска чума е записано в Кълъраш, Румъния на 15 км от Силистра.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР