Имаше опасност да загубим пари от ЕС Държавата да спре

...
Имаше опасност да загубим пари от ЕС Държавата да спре
Коментари Харесай

Симеон Пешов: Спрете финансирането на „зелените рекетьори“

Имаше заплаха да загубим пари от Европейски Съюз

Държавата да спре финансирането на “зелените рекетьори ” прикани Симеон Пешов, почетен ръководител на Камарата на строителите в България и притежател на една от огромните строителни компании “Главболгарстрой ”. Това са неправителствени публични организации, които апелират оценките за влияние на околната среда на избраните пътни трасета и по този метод слагат под риск усвояването на европейските средства, сподели Симеон Пешов време на форума “Строителството през 2019 година – вероятности и провокации ”, проведен от Камарата на строителите.

Изказването беше във връзка обжалването на решението за трасето през Креснеското дефиле, само че има и доста други обжалвани публични поръчки.

Симеон Пешов прикани Швейцария да спре финансирането на екоорганизациите. Те получават поддръжка по линия на Швейцарската стратегия за разнообразни изследвания. Изказването му беше посрещнато с утвърждение от шефовете на строителни компании, които участваха във форума. Те означиха, че за жалост въпросът по кое време ще бъдат спрени средствата на “зелените рекетьори ” не беше чут от вицепремиера Томислав Дончев и районния министър Петя Аврамова, тъй като по време на изявлението те към този момент бяха напуснали форума. От Камарата на строителите в България са безапелационни, че са изцяло съгласни и поддържат позицията на почетния си ръководител инж. Симеон Пешов. Заради обжалването на трасето през Креснеското дефиле имаше заплаха да загубим парите от Европейски Съюз за плана.

Голямото предизвикателство пред сектора ще бъде качеството на строителството и дефицитът на фрагменти, сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя предизвести строителите, че при обектите в София те са на денонощен мониторинг от страна на обществото и не би трябвало да се сърдят, когато жителите алармират за зле свършена работа.

Инж. Ясен Ишев:


Действия на заболели мозъци


Не би трябвало да стопират планове

 Инж. Ясен Ишев Инж. Ясен Ишев
Напълно съм склонен с изявлението на инж. Симеон Пешов, че държанието на “зелените организации ” може да се дефинира като рекет, разяснява пред “Труд ” инж. Ясен Ишев, ръководител на УС на Научно-техническите съюзи по превоза. “Зелените организации ” не оказват помощ за запазването и отбраната на природата, а нанасят по-големи вреди с държанието си. Действията им не са съответни и ефикасни и бих ги определил като заболели мозъци, добави той. “Държавата би трябвало да пази позиция, която да е в полза на цялото общество, а освен на избрана група от него. Пътните инженери са тези, които би трябвало да кажат от кое място да мине трасето на даден път. А еколозите би трябвало не да дефинират къде да се строи, а да предложат ограничения по какъв начин да се резервира природата при създаване на трасето. Например къде да се изградят уреди за секване на мечки, костенурки. Те би трябвало да предлагат да вземем за пример при изсичането на 100 дървета за създаване на веднъж, да се посадят 1000 на тяхно място, с цел да се възвърне салдото в природата. А не да стопират всички планове ”, сподели инж. Ясен Ишев.

От началото на 2019 година


Обществените поръчки стават електронни


Пускат търгове за 137 км от „ Хемус ”

Възлагането на публични поръчки ще става напълно по електронен път от началото на 2019 година, заяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев по време на форума.

Електронната платформа за възлагането им би трябвало да бъде внедрена до края на годината, тя към този момент е създадена и сега се тества. В началото това ще сътвори известни компликации, само че след няколко месеца дейна приложимост този метод ще улесни всички, сподели Дончев.

По думите му сега възложителите избират изпълнителите на правилото “най-ниската цена ” за да се застраховат, само че това е най-малодушният метод, при който добавената стойност е релативно ниска.

До края на годината ще бъдат оповестени публични поръчки за строителството на още 137 км от Автомагистрала “Хемус ”, заяви министърът на районното развиване Петя Аврамова.

Трасето на “Струма ” от Кресна до Сандански се чака да е готово до края на строителния сезон. Работата край Благоевград е към момента спряна поради откритото антично населено място край с. Покровник.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР