Имаше неспазване на мерките около Цветница и сега може би

...
Имаше неспазване на мерките около Цветница и сега може би
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Засега не може да препоръчаме разхлабване на мерките

„ Имаше неспазване на ограниченията към Цветница и в този момент може би щяхме по-смело да приказваме за бъдещите проекти за разхлабване на ограниченията, само че това всеобщо пътешестване отвън столицата ни изненада “. Това съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния действен щаб в предаването " Питай Българска национална телевизия ".
„ Толкова доста пъти обяснявахме какво е ковид, какъв брой е рисково това нещо и се изненадах, че хората не схванаха въпреки всичко. Има хора, които надали не споделят, че няма такова нещо “, добави той. По думите на ген. Мутафчийски към този момент Националният действен щаб не може да предложи разхлабване на ограниченията. „ В момента се намираме в качващата се крива на болестта “, посочи той.
„ Имахме невероятното благополучие заради сложни аргументи да бъдем едва наранени от тази зараза. Имахме щастието, че тогава имахме втора грипна зараза и се наложи да се подхващат карантинни ограничения - тогава за учениците, само че това изигра доста огромна роля за бъдещето разпространяване на болестта и даде опция на лечебните заведения да се приготвят “, безапелационен бе началникът на щаба.
" Масовото тестване в смисъла, който го схващат вашите фенове, няма да стартира, тъй като такова нещо няма на никое място в света. Бързите проби не откриват бързо новозаболелия – откриват  ги или излекувани, или в разгара на заболяването и не са подобаващи “, съобщи той. „ Борбата на Щаба беше да изяснява непрестанно и да устои на натиска, обвързван с стопански обосновани искания от разнообразни места, които желаеха да тестват България с бързи проби още при започване на епидемията, което щеше да коства на България половин милиард лв. и щеше да покаже нищо “, безапелационен бе ген. Мутафчийски.
По думите му хората с хронични болести, не е наложително да загинат от ковид. Най-възрастният изписан пациент у нас е на 86 години с голям брой съпътстващи болести. „ Най-тежкото затруднение при тази болест е, когато имунитетът се свръхактивира и нашия имунитет ни убива нас. Като доста нов вирус не се предлагат никакви профилактични взимания на каквото и да било “, сподели началникът на Оперативния щаб.
„ В България е мъчно да се пресметна коефициентът за това какъв брой души заразява един притежател на вируса. Коефициентът у нас е над 3,5, само че той не оказва кой знае какво въздействие върху решенията, които се взимат. По-важен е потенциалът на здравните заведения - той сега е доста добър “, добави той.
Ген. Мутафчийски удостовери, че в материалите на СЗО и на института " Робърт Кох " има информация за това, че в случай че имаш антитела или си прекарал вируса не значи, че не може да те повтори, а единствената опция е имунизацията. „ Факт е, че откакто няма лекуване за този вирус и няма ваксина, ние не може да изпадаме в такава доверчивост, че той ще се разтвори във въздуха от единствено себе си “, добави ген. Мутафчийски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР