Имаше много спекулации по отношение на заповедта за маските. Най-често

...
Имаше много спекулации по отношение на заповедта за маските. Най-често
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Маски ще се носят основно на пазари, площади и спирки


Имаше доста спекулации във връзка с заповедта за маските. Най-често ще се постанова носенето на маски на пазари, борси, спирки на градския превоз, натоварени търговски улици, пешеходни улици и площади, групови работни действия навън и други Ключово е отстоянието. Ако се разхождате в парка или самичък няма да носите маска. Маската се поставя, с цел да се предпазим от човек, който е на разстояние по-малко от 1.5 метра.

Това обяснение даде основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев във връзка с заповедта за носенето на маски навън.

Той добави, че новите ограничения целят само и единствено да забавят темпа на болестта, да не се доближават нови върхове и гладко да стартира спад на новозаразените.

Вече от ден на ден области в България се изместват от зелената към алената зона в картата на епидемията. Голяма част от областите минаха към оранжевата зона. В зелена зона е единствено Видин със заболяемост под 20 на 100 хиляди, заяви Кунчев.

В оранжевата са 14 области, а в алената са 6 – София, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище и Шумен, съобщи Кунчев.

Този развой ще продължи и по-голяма част от областите в оранжевата зона ще попаднат идната седмица в алената. Не може да се каже, че териториално може да се заловен закономерности. Там, където има епидемиологични гърмежи, се покачва заболяемостта и след вземането на ограничения, понижава, сподели още доцент Кунчев.

Целим върхът да стартира да понижава темпа и да се задържат индикаторите. Засега сме надалеч от това. Смъртността продължава да се покачва, само че с по-малки темпове. Продължава да се затвърждава наклонността за понижаване на възрастта на засегнатите лица, само че без това да води до по-висока смъртност, добави той.

Седмичният брой проби на 100 хиляди в България е доста значим въпрос, тъй като е индикатор, който Европейска комисия следи. За изтеклата седмица сме малко над 500 на 100 хиляди, което е надалеч от минималната граница.

Седмичната категоричност на тестванията демонстрира, че в последните дни има известно закъснение на темпа на категоричност, само че то зависи от какви контингенти се вземат пробите. При приетите в болница кривата върви съвсем като тази на заболяемостта.

Процентът на позитивните хора, които имат потребност от лекуване, е съвсем еднакъв като в предходните седмици. Засегнатият медицински личен състав е 1727 души. На домашно лекуване са 513. Интересното тук е, че този индикатор на база на доста лимитираните наши благоприятни условия като фрагменти, оказва доста мощно нездравословно въздействие върху активността на лечебните заведения, уточни Кунчев.

Продължава да се затвърждава наклонността за понижаване на възрастта на засегнатите лица, само че без това да води до по-висока смъртност.

Кунчев акцентира, че картата на Европа демонстрира, че макар забележителния растеж на инфектирани в България, ние резервираме мястото си в Европа. На 22-ро място сме измежду тези страни и на 4-то място на Балканите. По смъртност минаваме едно място обратно – в този момент сме на 9-о място в Европа и на 4-то на Балканския полуостров.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР