Имаше ли изненади на предсрочиня вот в Италия? Ще състави

...
Имаше ли изненади на предсрочиня вот в Италия? Ще състави
Коментари Харесай

Проф. Руджери: Очакваме Италия да поставя под съмнение европейски политики


Имаше ли изненади на предсрочиня избор в Италия? Ще сформира ли правителство лидерът на  " Италиански братя " Джорджа Мелони? Как Европа прие победата на най-крайно дясната партия в историята на републиката и какви трендове очертава тя на Стария континент? По тези въпроси Марина Матева беседва с професора по политически науки, интернационалните връзки и шеф на центъра за интернационалните проучвания в Университета в Оксфорд Андреа Руджери.

Победата в Италия на „ Италиански братя “ беше изненадваща, защото към този момент имаме крайнодясна партия, Италиански партия, водена Джорджа Мелони. Имаме „ Лига “ на Салвини, които претърпяха неповторим спад, завоюваха към 8 %. Изненада е, че демократите, представители на ляво-центристка партия, не доближиха даже 20 %, а партията „ пет звезди “, която видимо не бележеше триумф преди акцията, завоюва 15 %, главно от Южна Италия. Все още би трябвало да обработваме информацията и да проучваме данните, видно е, че изненадите са няколко... Ясно е обаче че ще сме очевидци на крайнодясно болшинство...

 
Не имам вяра, че Джорджа Мелони няма към този момент болшинство, тъкмо противоположното. Съгласно конституцията не е наложително водачът на спечелилата партия да стане министър-председател, би могло да бъде някой различен, само че мощно се колебая в това.. Ако тя желае и може, е способна да сплоти другите две съдружни партии, „ Форца Италия “ и „ Лига “, тя ще има болшинство.
Нека погледнем първо интернационалното значение и след това смисъла на вътрешно равнище. По казуса с войната на Русия с Украйна персонално аз не чакам смяна. По време на акцията „ Италиански братя “ доста ясно обявиха, че Италия би трябвало да остане в НАТО и да поддържа Русия. Цялата коалиция поддържа Украйна. Не би трябвало да чакаме фрапантни противоположни ходове по този въпрос. От друга страна, по отношение на Европейския съюз, чакам такива. Тя беше категорично ясна като сподели, сходно на съдружния й сътрудник „ Лига “, че ще бъдат доста скептични към Съюза. Не е загадка, че тя е в близки връзки с ръководещите партии в Унгария и Полша. Вероятно би трябвало да чакаме Италия да поддържа по-малко Европейския съюз, както и да поставя под огромно подозрение някои от европейските политики. Друго, което би трябвало да следим, е по какъв начин Джорджа Мелони възнамерява да се оправи с мигрантския поток от Южното Средиземноморие. По време на предизборната акция тя приказва за вероятно блокиране с военноморски сили на идващите на мигранти. Това би било твърда позиция против миграцията... Ако се върнем на вътрешно равнище, ще сме изправени пред няколко провокации. Днес от една от политическите партии, подкрепящите Джоржа Мелони, обявиха, че държавният бюджет би трябвало да бъде подаден до октомври, а това значи, че ще е належащо съдействие на всички равнища, в това число и с настоящия министър-председател Марио Драги. В този смисъл по вътрешните въпроси чакам мощно съдействие и не доста огромни промени. Огромната смяна, която е допустимо да се случи и чакам, е смяна на гражданските права. Имаше значима полемика, инициирана от Италиански братя и Джоржа Мелони, по отношение на правата на хомосексуалните двойки. Дискусия дали двойките от един и същи пол би трябвало да имат правото да се женят или не. Именно по тази причина по моя преценка бихме могли да чакаме големи промени, свързани с гражданските права. Разбира се и смяна с политиката по отношение на мигрантите.. Тя беше една от поръчките на „ Лига “, само че имам вяра, че и „ Италиански братя “ ще я поддържа.

Аз самият използвах термина крайнодясна партия, само че забелязах, че задграничните медии тук показват обстановката като най-крайно дясното държавно управление в историята на Републиката. Някои хора приказват за центристко дясно, само че истината е, че центристкото е много малко в тази коалиция. Не би трябвало да забравяме, че в обединението е и „ Форца Италия “ на Силвио Берлускони, към този момент мъж на над 80 години. Идеята, че Италия се предвижва в крайнодясното, както се показва в чужбина..., бих споделил, че на академично равнище по доста фактори, това е правилно. Не би трябвало да чакаме централно-дясно умерено държавно управление, а централно дясно мощно консервативно такова. Нека не забравяме обаче че Италия счупи и различен връх. Страната записва най-ниската си изборна интензивност в историята на демократичната република. Обикновено тя е към 90 %, а през вчерашния ден единствено 64 % от жителите са отишли до урната... Това е най-големият % хора, които не са дали своят вот. Става дума за голяма смяна в Европа, само че също и демократичните права, които жителите имат. Наблюдаваме нараснал % обаче хора, решили да гласоподават за микс от популистски и крайнодесни партии.

Ако погледнем други минали избори, вижда се връщане на дясното и центристко-дясното в някои страни, да вземем за пример в Португалия или някои елементи на Франция. Но когато вземем фактори като пандемията, войната на Русия против Украйна, всички стопански и други рецесии, редица десни придвижвания започнаха да повдигат въпроса за националния интерес, започнаха да приказват за друга форма на стопанска система, по-затворена, с по-малко връзки с Европейски Съюз, наподобява, че тези партии доближават до огромен % от електората. Не мога да кажа дали това ще бъде наклонност, само че наблягам, че Италия е голяма икономическа мощ световно, част е от Г-7. Има основна роля в Европейкия съюз, а от в този момент нататък, и това е несъмнено, ще има крайнодясно държавно управление.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР