Имаше грешки. Признанието на президента Реджеп Тайип Ердоган на третия

...
Имаше грешки. Признанието на президента Реджеп Тайип Ердоган на третия
Коментари Харесай

"Данък земетресения": подготвена ли бе Турция, питат гневни жители

Имаше неточности ". Признанието на президента Реджеп Тайип Ердоган на третия ден след опустошителното земетресение, лишило живота на над 8500 души в Южна Турция, бе последвано от друго обръщение: " Сега е нужно единение. "

Докато на някои места в Турция спасители работиха неуморно, денонощно, съвсем 48 часа след земетресението имаше обитаеми места, където локалните твърдяха, че екипи не са дошли. Сред тях съгласно някои изявления бе даже Пазарджък, епицентърът на труса. " Тук няма нито един човек. Под снега сме, без дом, без нищо ", споделя за " Ройтерс " Мурат Алънак, чийто дом в Малатия е рухнал и чиито родственици са изчезнали. " Какво да направя, къде да отида? "

Хилядите починали, десетките хиляди ранени и множеството унищожени жилищни здания, учебни заведения и лечебни заведения изправят Турция и Сирия пред ново тестване,. Докато обаче все по-зависимите от дневния ред на страната с времето медии подчертават на избавителните интервенции, в обществените мрежи и в диалози с непознати медии турци започнаха да се питат: Макар самото земетресение да не може да се предскаже и избегне, каква част от нещастието можеше да бъде предотвратена?

За " Франс прес " мъж, показан като Джелал Дениз, споделя, че се наложила интервенция на полицията, откакто поданици се " разбунтували " във вторник сутринта. Братът и племенниците му остават заклещени под руините. " Къде отидоха налозите ни, събирани от 1999 година? "

За какви налози става дума

" Данък трусове " се появи след труса от 1999 година, който лиши живота на 17 хиляди души в Северозападна Турция. Тогава, в разгара на дълбока икономическа и политическа рецесия, на напред във времето изпъкна слабата подготовка на Анкара за бедствия, само че и.

Постъпленията от " налога ", които в този момент се равняват на 4.6 млн. $, бяха замислени като опция за подсилване на реакцията при бедствия и подсилването на спешните служби в страна, изложена на висок риск от трусове. Как тъкмо се ръководят средствата обаче по този начин и не е било обявявано обществено.

 " Това към този момент не е избавителна интервенция ": над 11 хиляди са починали в Турция и Сирия

" Похарчихме, където трябваше да се похарчи. Нямаме време да се отчитаме за такива неща занапред нататък ", Ердоган през 2020 година, след по-слабо земетресение.

Какво стана с " налога ", и водачът на главната опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу. Два дни след труса той подлага на критика ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) поради изказванията за корупция в строителството и неспазването на стандарти в бранша. ПСР " не приготви страната за трусове ", сподели той.

Правителството погълна " налога за трусове " с бандите си. Къде са парите? Парите ги няма. Хора, заплащат налози на страната цялостен живот, не могат да видят страната, когато се нуждаят от нея.
Кемал Кълъчдароглу,
водач на Републиканската национална партия

Ердоган прикани в изказванията си от Кахраманмараш жителите да не се поддават на " провокации ". В цитираните мнения от 2002 година той упрекна Кълъчдароглу, че не стопира да лъже, когато попита (отново) къде са средствата от налога.

Къде е помощта

В страната сега работи изключително състояние в 10 наранени провинции, което ще продължи три месеца. Общо 70 страни изпращат помощ към Турция, само че все пак поданици на страната показват гнева си: помощта не доближава задоволително бързо. В Антакия се приказва за тела, оставени с часове на улицата. Пред Би Би Си жена, че спасители пристигнали, с цел да снимат постройка на фамилията на приятеля ѝ, където считали, че под руините са 11 души, и си тръгнали, само че не се върнали. Часове наред под руините се чували гласове, а по-късно спрели.

 Посланикът на Турция: Шест хиляди здания са срутени от земетресението Посланикът на Турция: Шест хиляди здания са срутени от земетресението

В други региони като Кахраманмараш планинските пътища затрудняват бързото напредване и с това се свързва частично забавянето на помощта.

Съобщава се за хора, които горят мебели на улицата. " Нямаме палатка, нямаме печка, нямаме нищо. Децата ни са зле. Мокрим се под дъжда, децата ни са на студа ", споделя за " Асошиейтед прес " Айсан Курт, на 27 години. " Не умряхме от апетит или от земетресението, само че ще умрем от измръзване в студа. "

Ердоган удостовери и че страната е претърпяла проблеми с " летищата и пътищата ", само че от този миг нататък " всичко ще се усъвършенства ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР