Имаше директен натиск от страна на Турция върху българските власти

...
Имаше директен натиск от страна на Турция върху българските власти
Коментари Харесай

Имало е директен натиск от Турция върху българските власти да предадат Бююк

Имаше пряк напън от страна на Турция върху българските управляващи да предадат предприемача Абдуллах Бююк. Това съобщи Димитър Ганев пред bTV, който е един от петимата публицисти, взели участие в следствието на немското издание " Шпигел ".
Още по тематиката
Бююк е предаден на южната ни съседка преди четири години, упрекнат е във връзки с организацията на Фетуллах Гюлен - ФЕТО. Бизнесменът е завел дело против страната ни.

Преди дни следствие на немското авторитетно списание " Шпигел " напомни неговия случай - с изказване, че министър председателят Бойко Борисов и някогашният основен прокурор Сотир Цацаров, в нарушаване на интернационалните конвенции, са помогнали на Турция да преследва съперници на президента Ердоган, след опита за прелом през 2016 година

Ганев посочи, че следствието се базира на секретни грами от турското посолство в София. Журналистът беше безапелационен, че няма да разкрие източниците си като оповести от кое място се е сдобил с документите. " Документите бяха доказани по доста забавен метод. Ако турските управляващи желаеха да прикрият българските си сътрудници, потвърждаването на достоверността на тези документи - нямаше да бъде допустимо. Имаме цялата групичка - министър-председател, някогашен основен прокурор, шефове на разузнаване, безусловно целия връх на българската власт ", сподели журналистът.

Ганев уточни, че неговото следствие демонстрира по какъв начин българските политици са работели с турското посолство, а дипломат Гьокче " ги е впрягал да правят неговата работа ".

" Той лобира за експулсирането, по някакъв метод да бъде заведен в Турция, откакто има решение на две правосъдни инстанции на българския съд, които отхвърлят молбата за екстрадиция с обяснението, че тя е политически стимулирана. Въпреки това турският напън продължава и той се ожесточава към опита за прелом ", съобщи Ганев.

Той изясни, че след опита за прелом се организира среща сред турския дипломат Сюлейман Гьокче, министър председателят Бойко Борисов и шефовете на вътрешното и външното разузнаване. Следва среща и с тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, изяснява Ганев, като прецизира, че грамите са доказателство за думите му.

" Г-н Цацаров поема задължения към турския дипломат, след което ги извършва. Той разгласява отговор на двете следствия, господин Цацаров твърди, че си спомня за една среща, грамите настояват, че е имало две срещи. Накратко, той поема ангажимент да ревизира след среща с шефовете на българското разузнаване - къде се намира Бююк и да направи среща с вицепрезидента Попова, от която да разбере дали има подадена молба за политическо леговище. Според един от документите, той си е извършил тези отговорности ", съобщи Ганев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР