Имаме значително увеличение на кандидатите в годината, в която взехме

...
Имаме значително увеличение на кандидатите в годината, в която взехме
Коментари Харесай

СУ очаква 50% увеличение на кандидат-студентите

Имаме доста нарастване на претендентите в годината, в която взехме решение по отношение на коронакризата кандидатстването да е с оценките от зрелостните изпити. Това съобщи пред Българска национална телевизия ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Той добави, че чака нарастването да е с към 50%.
Наред с повода, че доста младежи няма да заминат за чужбина, тъй като им се коства, че е рисково, друга причина е и това, че в множеството специалности приемът е с матури.
Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ " Св. Климент Охридски ": Ние постоянно сме приемали с оценките от държавните зрелостни изпити, само че също така имахме и лични изпити. Тази година от съображения за сигурност множеството наши изпити отпадат и ще одобряваме единствено с оценките от държавните зрелостни изпити. Много хора, които не приключват тази година, а в предходните години, явно са решили, че това е комфортна опция да аплайват, без да се готвят особено още веднъж.
Проф. Герджиков означи, че тази година няма да се одобряват студенти по-лесно на никое място в България. По думите му единственото, което въздейства на усложненията при кандидатстването е съотношението сред претенденти и места.
Що се отнася до качеството при влизането в Университета - с цел да има в действителност високо качество, би трябвало да одобряваме по-малко хора за един и същи брой места или назад - да понижаваме броя на местата. През последните 5 години това се случи. Ние бяхме стигнали досега, когато имахме 55 000 зрелостници и 70 000 свободни места във висшите учебни заведения. След 5 години промени в този момент имаме 38 000 места, което е два пъти по-малко. Това значи два пъти по-високи качества на кандидатстващите във висшите учебни заведения, сподели проф. Герджиков.
Относно новата тактика за висшето обучение, ректорът на университета посочи, че същинската промяна е актуалната тактика, чието деяние изтича тази година. В резултат системата е изменена напълно. Качеството е доста нараснало още от входа, където има по-малък брой места за същия брой зрелостници и по този начин през няколко стадия до завършването.
Стратегията, която ще е настояща през 2021 година, е продължение на остарялата с концепцията, че откакто са направени нужните промени, системата е подредена финансово, може да се подходи към реформаторски неща като дигитализацията, цифровата креативност, меките умения, да се научим да учим цялостен живот и така нататък, заключи той.
В този смисъл това, което казвате за трите години за приемане на бакалавърска степен, не е по този начин. Има такова предложение в тактиката, само че то е да се обмисли по тези 52 професионални посоки, които имаме, в кои от тях са склонни всички университети да преминат от четиригодишен на тригодишен бакалавър, сподели проф. Герджиков.
На този стадий това са някои от учебните заведения по изкуствата и някои от специалностите в региона на стопанската система.
Проф. Герджиков изясни, че тригодишното образование за бакалавър допуска проучването на по-малък размер от материал, тъй като концепцията е, завършвайки тази степен, човек да може да стартира работа, да реши какво още му е нужно и да продължи образованието си в магистърска стратегия, където за двегодишен интервал да разшири познанията си, насочвайки ги в избрана компетентност.
На въпрос какъв брой средства трябват на Софийския университет , с цел да стане същински съвременно образователно заведение, ректорът проф. Анастас Герджиков отговори по този начин: " Аз считам, че ние сме същински съвременно образователно заведение, само че в случай че ме питате какъв брой средства трябват на университета, с цел да влезем в класацията на първите 500, аз мисля, че не доста. Много трябват, с цел да влезем в първите 100. Там най-бедният университет има 1 милиарда годишен бюджет. В първите 500 е малко по-лесно да се влезе. Трябва, несъмнено, финансиране. И също така за какво приказваме единствено за Софийския университет? Аз доста пъти споделих, че има най-малко 4-5 университета, които могат да влязат в първите 1000, а още не са там ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР