Имаме заподозрян за хакерските атаки. Той беше задържан вчера следобед.

...
Имаме заподозрян за хакерските атаки. Той беше задържан вчера следобед.
Коментари Харесай

ГДБОП: Хакерът е софиянец на 20 години

„ Имаме обвинен за хакерските офанзиви. Той беше арестуван през вчерашния ден следобяд. Той работи като чиновник на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си отговорности тества уязвимости на разнообразни компании за да се предотвратят такива офанзиви ”. Това заяви Явор Колев, шеф на отдел „ Киберпрестъпност ” към ГДБОП.

„ В момента имаме формирано досъдебно произвеждане, откакто през вчерашния ден в ранния следобяд беше арестуван обвинен за офанзивите. Бяха извършени процесуално-следствени дейности на адресите на компанията, в която работи, както и в дома му в София, откъдето бяха конфискувани голям брой устройства и носители на информация. Тази нощ бяха правени съответни експертизи, напълно първични, които сочат, че лицето е съпричастно към тази незаконна активност ”, добави Колев.

„ Предстои доста работа, следствието е в напълно начален стадий от през вчерашния ден на обяд, тъй че все още не можем да кажем дали обвиненият е отговорен, дали е единствено той или има и съучастници, би трябвало да се работи още доста интензивно.

Задържаният е младеж, който работи в компания за киберсигурност, задачата му в компанията е била да тества уязвимости на осведомителни компютърни мрежи и системи, тъй че това, което той е правил, е близо до това, което е направил в нарушаване на закона. Тествал е системите – подобен е профила на компанията, в която работи, за да се предотврати риска от хакерски офанзиви. Точно по този начин се размива разликата сред „ белия ” и „ черния ” хакер, и в действителност е правил и дейности, които не са провомерни, и с които е придобивал информация, за която не е имал позволение. В разнообразни стадии от живота си хакерът е бил и бял, и черен, и продължава да бъде по този начин. ”

Мъжът е на 20 години, от град София. Повече детайлности, обаче, не могат да бъдат оповестени поради следствието, заяви Колев. „ Стигнахме до него с работа – всеки, който прави нещо, оставя следи, въпросът е да ги откриеш и използваш ”.

На въпрос дали мъжът е бил сюрпризиран, когато е бил арестуван на работното му място, Колев заяви, че задържаният не е бил сюрпризиран и е осъзнавал какво е направил, и това злочинство не му е за първи път.

Цяла нощ се правят експертизи, тъй като всичко е тежко криптирано, и се изисква доста сериозна работа, с цел да се стигне до избрани доказателства, добави Колев.

Тези писма, които се изпращат до медиите, е допустимо да са от други хакери, които се пробват да поемат отговорност за офанзивата, без да са я създали. Колев квалифицира писмата като „ вдишване на отговорност, която няма по какъв начин да се припише на всички ”, и че „ доста хора ще стартират а изпращат такива писма ”.

Хора с избрани знания и то експерти в сферата е напълно обикновено да се пробват да проникват, да откриват уязвимости и да ги поправят- Въпросът е по какъв начин употребяват информацията по-късно. „ Всяка система би трябвало да бъде усъвършенствана всеки ден; и в случай че това не се прави, то ние сме изостанали ”, добави Колев.

Атаката е направена в България през вход за една от електронните услуги на Национална агенция за приходите, добави Колев. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР