Имаме забавяне на българската икономика и то ще продължи, заяви

...
Имаме забавяне на българската икономика и то ще продължи, заяви
Коментари Харесай

Даниела Бобева: Забавянето на българската икономика ще продължи

Имаме закъснение на българската стопанска система и то ще продължи, съобщи пред БНР икономистът проф. Даниела Бобева.

„ Най-важното е да диверсифицираме износа, да подобрим положението на институциите и то коренно, както и да се чуват повече гласове “, сподели тя.

Това, към което би трябвало да се стремим, са другите догонващи стопанска система, като Полша, Чехия, Унгария, даже и Румъния, акцентира икономистът и добави:

„ Всички тези стопански системи порастват с 4,4, а ние растем с 3,5 в най-хубавия случай. Ние изоставаме и по отношение на тези страни. Постигнатият напредък въобще не би трябвало да ни радва, тъй като това са последните тримесечия, в които ние ще имаме що годе някакъв напредък “.

Всяка неприятна вест за Германия е още по-лоша за нас, тъй като тя е локомотивът на българската стопанска система, означи Даниела Бобева и уточни регистрираното от немската стопанска система:

„ За последното тримесечие те регистрираха 0,1 напредък, което е на ръба на рецесията “.

България има негативно комерсиално салдо към този момент повече от 20 години, напомни икономистът. По думите й износът ни губи от ден на ден своята конкурентоспособност. За нея един от огромните проблеми е инфлацията:

„ Ние сме една от страните с най-висока инфлация в Европейски Съюз. Тя е още по-висока – движи се към 5,1 на годишна база по отношение на август във връзка с храните. Това удря хората по джоба. Голяма е инфлацията и заведенията за публично хранене – към 7,6. Инфлацията, обвързвана с храните, през последните 2 години непрекъснато нараства и бута нагоре общата ни инфлация. Очакваме и от петрола да има нови промени, т.е. инфлацията ще върви нагоре, което не е добра вест за стопанската система “.

България няма да е готова за възможна рецесия
Бобева бе безапелационна, че не можем да чакаме България да влезе готова в възможна нова икономическа рецесия:

„ Пропуснахме шанса в положителните времена след рецесията да създадем най-важните структурни промени, да си оправим къщата, с цел да можем да посрещнем доста по-подготвени новия цикъл “.

Българската стопанска система страда от недоинвестиране, а без вложения няма напредък и догонване, изясни още икономистът.

Отрицателно е и миграционното салдо
Тя добави и различен проблем - България остава с негативно миграционно салдо, т.е. излизащите са доста повече от връщащите се в страната. По думите й най-високият негативен миграционен баланс е в групата сред 20 – 29-годишни. В тази възрастова група влизат 15 хиляди лица годишно. Повечето връщащи се са в групата сред 60 и 69-годишни, сподели тя:

„ Ние губим от свободното придвижване на хора като стопанска система и човешки капитал. … Говорим за напълно друг модел на миграция, при който има огромна част от дейната и качествената ни работна мощ, която се движи в разнообразни страни в Европейски Съюз, работи там и в случай че се връща, то е краткотрайно “.

БТПП: Данните ни са по-добри от междинните за Европейски Съюз
Данните за българската стопанска система са много по-добри от междинните за Европейски Съюз, съобщи от своя страна Цветан Симеонов – ръководител на Българската търговско-промишлена палата. По думите му обаче това не би трябвало да ни успокоява:

„ Всяко едно утешение може да докара на по-късен стадий до доста по-сериозни вреди за стопанската система “.

Рецептата за Европа
Рецептата за Европа е да продължи търсенето на нови пазари, акцентира Симоенов пред „ Хоризонт “ и изясни:

„ Очертаващите се на избрани места търговски войни, усложнения в интернационалната търговия би трябвало да бъдат обезщетени по някакъв метод “.

Цветан Симеонов означи, че не се употребяват влезлите в действие съглашения сред Европейски Съюз и Япония, Европейски Съюз и Корея. Затова, по думите му, един от целите на Асоциацията на европейските покои ще бъде точно в тази посока.

Имаме да решаваме стратегически задания
България има да взема решение стратегически задания, с цел да може да притегли вложения, уточни още той:

„ Имаше някакви проблясъци за битката с корупцията, само че това не е задоволително. Не е добра работата на правосъдната система и някак не се вижда и добра светлина в края на тунела. Без тези две неща малко мъчно ще притеглим нови огромни вложители “.

По думите му има и добра вест: 95% от вложителите, които към този момент са в България, възнамеряват разширение на вложенията си. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР