Имаме всички основаниея да се притесняваме от заплахата на Ердоган

...
Имаме всички основаниея да се притесняваме от заплахата на Ердоган
Коментари Харесай

Заплахата с мигрантите на Ердоган е сериозна, смята бившият ни консул в Одрин

" Имаме всички основаниея да се тормозим от опасността на Ердоган и мигранитет. " Това съобщи пред Нова телевизия Георги Димов, някогашен български консул в Одрин.
По думите му това е следващият рекет и изнудване от страна на Турция към Европейски Съюз, посочи той. Европа не е единна, съгласно него. 22-23 лагера има по турско-сирийската граница. Около 300 000 бежанци са там. Около 3,6 милиона мигранти има в Турция.
Трябва да водим кардинална, само че деликатна политика, поучава Димов. Мнението на Европа е и наша позиция,подчерта той. За Турция също не е елементарно с бежанците, съгласно него.
Тази интервенция ще докара до по-голяма дестабилизация, предизвести той. Операцията ще има отрицателни резултати и върху имиджа на Реджеп Ердоган, който се пробва да се изявява като международен водач.
По думите му устройването на мигрантите в Турция значи, че Близкият изток идва на нашата граница. „ Променя се целият генетичен код. Досега бяхме съседи с Турция, в този момент ще бъдем с Близкия изток ”, разяснява той.
Според някогашният заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев, Ердоган подценява дипломацията на Европейски Съюз.
" Цел №1 на Турция е да не се сътвори кюрдска страна и това е в основата на нейната интервенция в Сирия, " счита той.
„ Има 20-милионното кюрдско население, което е разпръснато по целия свят, е единственото, което няма лична страна. ", означи специалистът по интернационалните връзки.
Що се отнася до опасността на Ердоган да наводни Европа със сирийски бежанци, Керемедчиев счита, че е мъчно изпълнима, защото тези бежанци не са съсредоточени на едно място и не могат да бъдат подкарани като стадо, а сходна интервенция изисква голяма логистика.
Турция може обаче да изпрати групи от 5-10 000 мигранти на границата си с страните от Европейски Съюз, само че това може да има непредвиден резултат и да втвърди позицията на Европа към Ердоган и неговото ръководство.
„ Открай време Ердоган има този нападателен метод на държание към европейските водачи, само че той много подценява дипломатичността, с която досега му се дава отговор ", разяснява Керемедчиев.
Турция има огромно и интензивно население, може да пази своя суверенитет, само че Европейски Съюз е един от главните ѝ стопански сътрудници и максимален вложител в югоизточната ни съседка, която сега никак не е цветущо икономическо положение.
Именно поради икономическите проблеми Ердоган се бореше толкоз доста за привличането на инвестицията на „ Фолксваген ”, означи Керемедчиев.
Вчера  министър председателят също разяснява готовността на държавното управление да посрещне нова вълна предвид на военната интервенция, която Турция стартира в Сирия като съобщи, че до момента в който сме с Каракачанов - няма ужасно за границата.
Президентът Румен Радев пък прикани Европа да се концентрира върху сигурността на границите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР