Имаме уверението от Националните доставчици на услуги, че до средата

...
Имаме уверението от Националните доставчици на услуги, че до средата
Коментари Харесай

Оборудването с бордови устройства ще започне до средата на февруари

Имаме уверението от Националните снабдители на услуги, че доникъде на месец февруари 2020 година ще стартира сключването на контракти и оборудването с бордови устройства на камиони и рейсове за потребностите на тол системата. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия специалистът от Националното тол ръководство доцент Георги Балабанов.

Бордовите устройства са един от методите за таксуване на транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3.5 т след старта на тол системата от 1 март 2020 година. При прекосяване през секторите от републиканската пътна мрежа, за които се изисква тол такса, бордовите устройства ще регистрират преминатото разстояние, на база на което Националното тол ръководство ще пресмята дължимата сума.

Вторият вид за таксуване е посредством така наречен маршрутни карти. Предплатената услуга може да бъде задействана до 23:59 ч. след деня на закупуването й, в случай че потребителят не е регистриран в електронната система за събиране на пътни такси. Ако потребителят е регистриран, отсроченият старт на маршрутната карта може да се съобщи до 7 дни авансово.

С цел по-бързото обслужване на клиенти към този момент работят и нови 34 гишета за продажба на маршрутни карти, заяви доц Балабанов. Те са основно по граничните контролно-пропускателни пунктове, а искащите да се възползват от услугата маршрутна карта ще бъдат обслужвани от подготвени чиновници на Научно-техническо управление.

Експертът разяснява още, че след първите три месеца след старта на комерсиалната употреба на тол системата ще бъде изработен разбор на препоръчаните от превозвачите обсег и цени, с които ще започва тол системата. На среща с представители на транспортния отрасъл при започване на януари държавното управление одобри предлагането на бизнеса обсегът на тол системата да бъде общо 3115 км – 804 км автомагистрали и 2 312 км първи клас пътища.

Цената за километър също беше понижена с към 40% от в началото признатата от Министерски съвет цена през декември 2019 година Предложената от превозвачите цена е от 3 ст. до 20 ст. за километър, взависимост от екокатегорията на транспортното средство, броя оси, общата механически позволена оптималната маса на транспортното средство и класа на пътя – автомагистрала или първи клас.

Експертът от Националното тол ръководство напомни също, че през тази седмица в тестови режим ще работи системата за издаване на електронен фиш за нередовните водачи. След като пробният интервал завърши, всяко транспортно средство, минало през контролните рамки на Научно-техническо управление без платена винетна такса, ще бъде глобено.

В случай че обещано транспортно средство няма годна електронна винетка, камерите на тол контрола ще че го отчетат като извършител. Ако до края на деня нарушителят не бъде тестван от мобилните екипи на тол контрола, електронният фиш ще му бъде изпратен по пощата или ще му бъде връчен при последваща инспекция на пътя. След приемане на фиша той ще може да заплати обезщетителна такса в границите на 14 дни, с цел да избегне административно наказване за съответното нарушаване. В случай че това не се случи, притежателят ще получи наказателно разпореждане и ще би трябвало да заплати санкция.

След старта на тол системата от 1 март 2020 година електронен фиш ще бъде съставян и на притежатели на МПС над 3.5 т, които се движат по републиканската пътна мрежа без платена тол такса.

Проверка на валидността на е-винетките, в това число и на издадените посредством Агенцията за обществено подкрепяне, както и на тези на пререгистрирани коли, може да бъде тествана на уеб страницата www.bgtoll.bg.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР