Имаме условия, които сме поставили на Република Северна Македония, които

...
Имаме условия, които сме поставили на Република Северна Македония, които
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Имаме условия към РС Македония за защита на правата на българите

" Имаме условия, които сме сложили на Република Северна Македония, които са свързани най-много със отбрана на правата на българите в Македония, по този начин както се пазят правата на българите на всички места, където има исторически диаспори, хора с български генезис. До този миг, за жалост, РСМ не е дала отговор на това изискване на България. " Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова по време на визитата си в румънската община Винга, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вицепрезидентът добави, че страната ни има и други условия, свързани с нашето общо историческо минало по повод наличието на учебниците по история в междинното обучение в РСМ, в които съществуват текстове с погрешни обстоятелства и доста грозни отрицателни квалификации във връзка с българската страна.

„ Имаме искания във връзка с отварянето на комунистическия списък и гоненията на хората от български генезис от някогашните секрети служби. Имаме изискване за това да се пазят българските монументи, общите ни исторически монументи, а не да се поругават и да се чупят, както, за жалост, това е практиката в РСМ. Тези условия от дълго време сме изяснили “, безапелационна бе Йотова.

Вицепрезидентът напомни, че България и Румъния са поели дружно пътя към европейското си участие.

„ Изпълнихме всички условия и критерии, които бяха изискани от страна на европейските институции. Този път беше доста дълъг, доста сложен, само че ние спечелихме, тъй като спазихме критериите, които бяха сложени. Същите критерии слагаме на всяка една нова страна, която се е запътила към европейско участие и тук никакви отстъпки не може да има. Европейски Съюз е на първо място съюз за правата на хората. Ако отстъпим от това най-важно право, всичко останало – общата валута, общият пазар - няма да има никакво значение “, съобщи още Йотова и добави: “Ако няма нова позиция от страна на РСМ, в случай че няма ново предложение от страна на нашите европейски сътрудници, заобикалянето на ветото значи да се заобиколи българското Народно заседание, да се заобиколи Консултативният съвет за национална сигурност от 10 януари и неговите решения, да се заобиколи националната позиция, тъй като множеството български жители споделят позицията, която и сега се пази от българските управляващи на разнообразни равнища. След броени дни ще има ново съвещание на КОРЕПЕР и на Съвета по общи въпроси, ще забележим какви задължения ще поеме македонската страна, какво оферират и европейските ни сътрудници “.

По думите на вицепрезидента: „ Страната ни настояваше българите в РСМ да бъдат записани като държавотворен народ в Конституцията и това да стане преди първата междуправителствена конференция. Очевидно в границите на френското председателство към този момент не е допустимо да стане “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР