Имаме траен спад на избирателната активност. От 2021 година това

...
Имаме траен спад на избирателната активност. От 2021 година това
Коментари Харесай

Атанас Радев: От 2021 година има траен спад на избирателната активност

Имаме дълготраен спад на изборната интензивност. От 2021 година това се следи като сериозна наклонност. Това сподели в изявление за " Седмицата на Фокус " политологът Атанас Радев във връзка изборната интензивност в последните две години. 

" Надеждата на политиците от 48-то Народно събрание беше, че хартиената бюлетина ще сътвори опция хората да гласоподават, само че в действителност това не е казусът. Назад в годините сме виждали високи равнища на изборна интензивност, когато се появява нов политически състезател. Това са годините 2001, 2009, също имаме скок 2017 на парламентарните избори. Виждаме някакъв политически залог. 2017 залогът е след президентските избори и появяването на Румен Радев като президент, и това, че под някаква форма се зароди опозиционен лагер. Тогава Българска социалистическа партия беше с доста по-голяма тежест. Имаше доста по-убедителен резултат, тогава имаше някакъв залог, който се слага. Сега този залог не го виждаме ", изясни Радев.

Политологът изясни, че партиите нямат голям
залог пред себе си. Те не търсят метод за разговор, а се упрекват взаимно. 

" Кампанията се свежда до статукво-промяна, тематиките корупция-антикорупция, правосъдна промяна и не останаха общи черти. Къде да се търси консенсусът за основаването на такава коалиция. Който и да е първи след 2 април, той няма да може изясни, той ще бъде натоварен със сериозна отговорност пред гласоподавателите, тъй като няма да може изясни за какво вероятно 49-то Народно събрание няма да излъчи държавно управление ", сподели политологът.

Според него отиването на шести предварителни парламентарни избори ще бъде извънредно деструктивно за страната ни. 

" Тенденциите, които се следят, че ние ще отидем на още едни парламентарни избори, ме плашат. Това ще докара до доста съществено обезсърчение на гласоподавателите и съмнение в политическата система. Това дава подтик за развиването на антисистемните партии като " Възраждане " и концепциите за промяна на политическата - система за преобразяване на България в президентска република, което няма да разриши проблемите ни ", сподели още той.

Веселка Иванова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР