Имаме редица критики, които за момента не са намерили отражение

...
Имаме редица критики, които за момента не са намерили отражение
Коментари Харесай

БСК: Имаме редица критики, които не са намерили отражение в бюджета

Имаме редица рецензии, които за момента не са намерили отражение в бюджета, сподели пред БНР Станислав Попдончев - зам.-председател и основен финансов шеф на БСК и член на Икономическия и обществен съвет от работодателските организации.

По думите му механизмът за установяване на минималната работна заплата е извънредно неправдив. И още:

" Не виждаме действителни промени. Няма задоволително бистрота на общинско ниво кои планове в каква степен на подготвеност са, до каква степен са изпълнени, кое се забавя, на кое се приоритизира. Имаме към момента сериозна административна тежест ".

Друго, което смущава работодателите, са равнищата на дълга и дефицитът, който продължава да се резервира през 2025 - 2026 година на 3%. За тях това е необяснимо. 

" Защо в години на напредък, въпреки и дребен, ние продължаваме да предвиждаме дефицити в бюджета и задължения ", попита Попдончев в изявление за предаването " Преди всички ". 

Подкрепяме запазването на 3% недостиг за 2024 година, което е фиктивен аршин за участието на България в еврозоната от 1 януари 2025 година, подсети Станислав Попдончев. Другото позитивно нещо в бюджета, съгласно него, е, че се резервира данъчния модел. 

Той означи, че вчера са изменени част от данъчните закони, друга част остава за през днешния ден:

" Като заключителен вид на бюджета не знаем какво можем да чакаме точно заради тази причина. Вчера отпаднаха и огромна част от данъчните ограничения, които бяха ориентирани към избрани браншове. Възможно е да има и други оферти и да има промени в приходната част. Това, което знаем сигурно, е, че 2,4 милиарда лева са приспаднати от финансовата стратегия ". 

По думите му ако бюджетът не бъде признат до края на годината, това ще значи неустановеност. 

" В по-голямата част от европейските страни секторите ресторантьорство и туризъм са един бранш и не се прави разлика сред тях. Във всички страни има понижени ставки за бранш туризъм. В България повече от 20 години имаме диференцирана ставка в туризма и тя по никакъв метод не е увредила системата на Данък добавена стойност ", означи Попдончев и добави, че диалогът в тази посока е дълъг и би следвало да се води от всички заинтригувани страни. По думите му тези текстове към момента не са минали през второ четене на комисия.  " Има сигнали, че ще бъдат направени оферти за връщане на ставката на 20% ", сподели той. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР