Имаме ръст от 18% на стойността на изтеглените кредити (общо

...
Имаме ръст от 18% на стойността на изтеглените кредити (общо
Коментари Харесай

Кредитен консултант: Купувачите на имоти намаляват, вече не ги придобиват на всяка цена

„ Имаме растеж от 18% на цената на изтеглените заеми (общо 17 милиарда лева), само че той се дължи главно на високите цени на парцелите. Като брой покупко-продажби ипотечните заеми понижават с 2%, а покупко-продажбите с парцели четвърто следващо тримесечие понижават, през последното – с 15%. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ кредитният съветник Тихомир Тошев. Той уточни, че делът на покупко-продажбите с заем нараства, тъй като все по-малко хора могат да си разрешат покупка на парцел със спестени средства.
Масовият покупател е този, който си купува жилище, с цел да живее в него.
При вложенията на зелено още веднъж има оживление, цената е 200-400 евро на квадрат по-ниска, разяснява специалистът.

„ Моите персонални наблюдения са, че цените са се успокоили и стоят на равнищата, достигнати през предходната година “, уточни Тошев. И добави, че над 60% от покупко-продажбите през последното тримесечие са с отстъпка в цената сред 5% и 10%.
Купувачите са намалели много като брой, а тези които са на пазара не купуват непременно. Те желаят хубаво жилище на добра цена. Очаквам, че цените ще останат към тези равнища сега.
Кредитирането от 2014 година насам има порядъчен растеж, а пазарът на труда е доста постоянен, като растежът на приходите изпреварва инфлацията, означи кредитният съветник.

По неговите думи София е най-евтината столица в Европа. В последните години българинът става все по-смел да купува и ваканционен парцел, уточни още специалистът.

„ Не повече от 30% от приходите би трябвало да отиват за погасяване на заеми. Естествено, в случай че взимате много над междинните приходи, може да си позволите този % да отиде до 35-40% “, посъветва Тошев.

„ В България към този момент приходите са много по-високи. Едно домакинство в огромните градове приблизително изкарва 2500-3500 лева “, разяснява специалистът.

Той означи, че българите не престават да натрупат спестявания. „ Банките са цялостни с пари. Докато банките са цялостни с пари нямат потребност да притеглят нови депозити “, добави Тошев.

Експертът предвижда гладко повишаване на лихвите по ипотечните заеми до 2.5-3% и 7% за потребителските в границите на тази година и уточни, че се най-вече заеми се теглят за поправки.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР