Имаме проекторешение, което трябва да бъде обсъдено на ниво премиера.

...
Имаме проекторешение, което трябва да бъде обсъдено на ниво премиера.
Коментари Харесай

Хинков: Връщането на хартиените рецепти може да е само за антибиотици

„ Имаме проекторешение, което би трябвало да бъде разисквано на равнище премиера. Той се е заел да събере представители на съсловните организации, с цел да решим дефинитивно въпроса. “

Това съобщи пред публицисти здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на въпрос дали е взето към този момент решение за някои медикаменти да бъдат върнати хартиените наставления. Той уточни:

„ Проекторешението е да се даде опция за различно изписване на електронна и хартиена рецепта. Има опция самата хартиена рецепта да се електронизира през аптечната мрежа. “

Хинков акцентира, че срещата се чака тази седмица, а в нея евентуално ще вземат участие и представители на „ Информационно обслужване “. По думите му връщането на хартиените предписания може да стане за избран период и единствено за антибиотици . Според него сканиране или качване от дневника за медикаменти на аптеките в Националната здравноинформационна система е опцията, която се обмисля за хартиените предписания.

Здравният министър обясни, че електронната рецепта си остава , само че ще се даде опция „ да се приспособява цялата система към новата смяна “ .

Относно възбраната за износа на медикаменти , министърът разяснява, че има опция тя да отпадне, в случай че сигналите за липса на лекарства намалеят.

Хинков разгласи, че ще „ борим се за оптималното и ще получим оптималното “ по отношение на правенето на бюджета на здравната каса за 2024 година. В петък министърът на финансите Асен Василев показа главните параметри на проектобюджета на страната за 2024 година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР