„Имаме председател на Европейския съвет – Шарл Мишел. Много добър

...
„Имаме председател на Европейския съвет – Шарл Мишел. Много добър
Коментари Харесай

Премиерът Борисов: „Имаме председател на Европейския съвет – Шарл Мишел


„ Имаме ръководител на Европейския съвет – Шарл Мишел. Много добър другар на България “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов след края на изключителното съвещание на Европейския съвет. Премиерът Борисов изрази своите поздравления към Шарл Мишел и означи, че традицията министър председател на Белгия да поема Съвета е от времето на Херман Ван Ромпой.

Българският министър-председател съобщи, че е удовлетворен от постигнатия сложен компромис на срещата на европейските държавни и държавни ръководители. „ В пакета споделяме кое е за социалистите, кое за Европейската национална партия, кое за либералите и за това се съгласяваме. Категорично ние държахме още от първия ден Европейската комисия да бъде за ЕНП и това постигнахме “, добави Борисов.

Запитан по отношение на поста на ръководител за Европейската комисия, министър председателят Борисов акцентира, че предлагането е немският министър на защитата Урсула фон дер Лайен. „ Доста години се познаваме. Мисля – добре ще се оправи “, означи Борисов. Министър-председателят сподели още, че предлагането за висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, е испанският външен министър Жозеп Борел.

На въпрос дали депутатите на ГЕРБ биха подкрепили Сергей Станишев за ръководител на Европейския парламент, министър председателят Борисов съобщи: „ Категорично ще го подкрепим. Българин на такава висока позиция единствено е чест и горделивост. Независимо, че неговите хора в България не го харесват “. Борисов подчертава, че издигането на кандидатурата на Сергей Станишев е работа на Европейския парламент.

„ Много добре се познаваме, другар ни е и съм уверен, че един сходен експерт ще ни бъде доста значим по пътя за еврозоната “, акцентира още министър-председателят във връзка с Кристин Лагард, номинирана за ръководител на Европейската централна банка.

Европейският съвет разгласи своите номинации, заяви по-рано изданието POLITICO.
Председателят на съвета показа имената на номинираните политици, като няма промени от импровизирано оповестените до момента:
• Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия
• Шарл Мишел за ръководител на Европейския съвет
• Жозеп Борел за висш представител за външната политика и сигурността
• Кристин Лагард за президент на Европейската централна банка

Европейският парламент би трябвало на следващия ден да избере своя ръководител, като за поста импровизирано се спряга някогашният министър председател на България и ръководител на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. За поста бе спряган и Манфред Вебер, като се очакваше двамата да поделят мандата си, само че към този момент няма информация по този въпрос откакто Вебер публично отдръпна номинацията си за " водещ претендент " на ЕНП и съобщи, че още веднъж ще оглави парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР