Имаме право да си поискаме парите и ще го направим,

...
Имаме право да си поискаме парите и ще го направим,
Коментари Харесай

Община Добрич ще си иска от държавата 2,8 милиона лева след спечелено дело

„ Имаме право да си желаяме парите и ще го създадем, само че битката продължава “. Това сподели на брифинг зам.-кметът по финансовите въпроси на община Добрич Елка Димова по отношение на решението на Върховния административен съд (ВАС) по дело, което локалната власт води против наложена финансова промяна, дружно с неверифицирани разноски от 4,3 млн. лева по план на Оперативна стратегия „ Околна среда “ за създаване на районно хранилище за твърди битови боклуци в с. Стожер, в което се събира сметта на осемте добруджански общини и шуменската община Никола Козлево. Решението на последната правосъдна инстанция е в интерес на общината и тя ще си изиска да ѝ бъдат възобновени платените към този момент суми. Но по думите на Димова ръководещият орган също може да предприеме ход в своя изгода, защото няма изговаряне от страна на правосъдния състав всъщност дали би трябвало да бъде наложена финансова промяна, както и има ли нарушаване във връзка с Закона за публичните поръчки. Спечелената борба все още е за процедурно нарушаване на ръководещия орган.
В решението на съда се показва, че „ не се съдържат нито фактическите, нито правните учредения за налагането на финансовата промяна и управителният орган е направил разбъркване на отводите за верификация на неприемливите разноски и осъществяването на финансовите корекции, засягащи допустимите разноски “ .
Брифингът в общината беше последван от прессъобщение на ГЕРБ, в което се споделя, че решението на Върховен административен съд „ по неоспорим метод потвърждава, че общинското ръководство в мандата 2011-2015 година умело е управлявало средствата по проект  “Изграждане на районна система за ръководство на отпадъците в район Добрич “, финансиран по ОПОС 2007 – 2013 и не е предизвикало вреди на Общината.
В продължение на 4 години последният кметски екип употребява финансовата промяна като опрощение за собственото си бездействие по значими за града въпроси и неналичието на административен потенциал “.
Целият мандат на сегашният кметски екип „ мина под сянката на наложената сериозна финансова промяна “, безапелационна е Димова. Тя добави, че в никакъв случай не е търсена виновност на кого от предходния кметски екип е грешката за последвалата финансова промяна. По-важно за нея е тези пари да останат в Добрич и да се употребяват за възстановяване инфраструктурата на града.
Санкцията от 2,8 млн. лева е платена с два заема, единият от които е кратковременен и към този момент е продълговат, сподели още финансовият зам.-кмет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР