Имаме поредна ефективна крачка за двойния стандарт с храните. Европейската

...
Имаме поредна ефективна крачка за двойния стандарт с храните. Европейската
Коментари Харесай

ЕК одобри предложение на България за справяне с двойния стандарт при храните

Имаме поредна ефикасна крачка за двойния стандарт с храните. Европейската комисия (ЕК) утвърди оферти от България пилотен план за справяне с двойния стандарт в храните и напитките. Това съобщи на конференция евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който дружно с сътрудника си Андрей Новаков показа напредъка по българското предложение, съобщи БГНЕС.

Вече ще има българска стратегия на стойност 1.3 млн. евро , която ще подкрепя всички потребителски организации, които да се борят с двойните стандарти. Те към този момент ще могат и да водят потребителски искове, уточни Радев.

„ Радвам се, че решението пристигна от нашата страна. Потребителските организации ще могат да употребяват парите за осведомителни акции, за проби, за съдействие по сходни планове със прилежащи страни. Очакваме събраните данни от реализацията на плановете да послужат за въвеждане на минимални стандарти в Европейски Съюз “, разяснява Андрей Новаков.

Очаква се правенето на същинската законодателна рамка да стартира от началото на 2019 година, а събирането на първите планове - от края на идната година. Двойните стандарти са голям камшик за Европейски Съюз . Ние ще създадем всичко допустимо да бъдат уеднаквени критериите при храните, изключително в Източна Европа. Следващата стъпка е при козметиката, добави още Новаков.

„ До преди няколко години Европейската комисия отхвърляше изобщо да има двоен стандарт, само че след многочислените проучвания и писмени въпроси, които задавахме на отрасловите комисари, това се промени. Призна се, че има двоен стандарт сред храните в Източна и Западна Европа . Искаме да се дефинира обединен стандарт на храните и напитките в Европейски Съюз и в случай че може, да има и централен орган, който да следи за спазването на този стандарт, тъй че да може жителите на другите страни на Европейски Съюз да могат да имат достъп по еднообразно качество храни ", уточни Емил Радев, представен от организация " Фокус ".

Изпълнението на тези пари стартира официално на 1 януари 2019 година, когато влиза в действие новият бюджет . Надявам се през последната четвъртина на годината да бъде публикация процедура по подаване на планове, тъй че всяка една организация да може да го направи “, добави Андрей Новаков.

Чумата по животните

Европа на 100% е ангажирана с казуса с чумата по дребните преживни животни в България, разяснява още Емил Радев.

„ Европа даде отлична оценка на дейностите на българските управляващи за чумата и ще поеме 75% от компенсациите, които ще бъдат изплатени за загубите на българските стопани . Така че Европа и Европейският съюз са ангажирани на 100% с този проблем “, изясни евродепутатът по отношение на болестта в Странджанско.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР