Имаме първите досъдебни производства относно неспазването на наложена карантина -

...
Имаме първите досъдебни производства относно неспазването на наложена карантина -
Коментари Харесай

Над 400 души у нас са под карантина

Имаме първите досъдебни производства по отношение на неспазването на наложена карантина - 4 към Столичната дирекция на вътрешните работи, едно за Монтана и едно за Варна. Това заяви за bTV вътрешният министър Младен Маринов във връзка обстановката с разпространяването на ковид у нас.

Той подсети, че според осъществените промени в Наказателния кодекс за това нарушаване се плануват 5 години затвор и 5000 лева санкция.

По данни на Маринов за вчерашния ден малко над 400 души у нас са били в изискванията на карантина.

Той изясни, че сега е е зает целият полицейски състав, с цел да може да се правят нужните инспекции дали тези хората съблюдават наложената им мярка.

Маринов уточни, че инспекциите се правят както през стационарен телефон, по този начин и посредством инспекция на място. Той прикани и жителите да оповестяват за нарушавания. По негови думи било добре за едно гражданско общество да следи за реда. Демокрацията разчита на самосъзнанието на хората, ще тестваме дали това работи, уточни вътрешният министър.

По негови думи на хората са били нужни няколко дни, с цел да осъзнаят, че това, което се прави, е изключително, само че извънредно належащо.

Запитан дали би трябвало да се вкарат и по-сериозни ограничения, Маринов акцентира, че става въпрос за обстановка, с която не сме се сблъсквали. В страни с по-централизирана власт доста бързо се постановат ограниченията, при нас би трябвало несъмнено време с доста мощно медийно присъединяване, с цел да осъзнаят всички, че това е действителна заплаха, изясни той. По негови думи от през вчерашния ден се следи по-серизен отлив от публичните места, а обстановката в супермаркетите се е нормализирала. Всички схванаха че храна има и ще стигне, посочи той и добави, че органите на реда имат канал за връзка със притежателите на огромни вериги, с цел да реагират там, където се алармира за проблем.

Маринов заяви, че в Пловдив към този момент има среща с водачите на ромските общности, с цел да се обясни риска от събирания в махалите.

Вътрешният министър заяви и че в област Пловдив е арестувано лице, разпространявало погрешна информация по отношение на ковид. Той изясни, че въпросният арестуван е твърдял, че в несъмнено образователно заведение има 100 инфектирани, само че управлението на заведението крие.

В такава сериозна обстановка не трябва да се играе със страховете на хората, акцентира Маринов и добави, че се следи и онлайн пространството.

По негови думи обстановката е идеална среда за телефонните измамници и затова към този момент са направени инструкции от Министерство на вътрешните работи, които се популяризират измежду жителите. Маринов изясни, че схемата е остарялата - непосредствен, който се нуждае от скъпо лекарство за ковид, или му трябват пари, с цел да бъде настанен в болница.

Маринов съобщи, че служителите на реда, които ревизират спазването на карантината, са снабдени с маски и ръкавици, а тези, които работят в потвърдено инфектирана среда, имат и костюми. Той увери, че има персонални защитни средства за всички, които работят на първа линия с евентуално инфектирани.

По негови данни на откритата телефонна линия за въпроси по отношение на ковид за 24 часа са постъпили 1600 позвънявания.

Той подсети и че се удължава крокът на годност на персоналните документи с 6 месеца, с цел да не се натрупат хората на опашки.

Относно контрола на границите Маринов изясни, че по въздух са били сложени камери още преди месец, а на сухопътните сега се работи с портативни уреди, които мерят телесната температура на лица, идващи от рискови страни.

Предстоят проби на камери, които могат да обгръщат всички трасета на граничния пункт, заяви той.

Маринов заяви, че през днешния ден в 12 часа ще се организира конферентна връзка с всички вътрешни минитри на Европейски Съюз, с цел да се приложи идентичен стандарт за всички европейски граници. Доставките би трябвало да продължат и тук е тестването за солидарността на Европа, заключи той.

Относно мигрантския напън по гръцко-турската граница министърът уточни, че там към момента има напрежение, само че при нашата граница с Турция ситуацията е естествена и управляващите имат подготвеност да реагират. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР