Имаме осъзната енергийна зависимост не само на България, а в

...
Имаме осъзната енергийна зависимост не само на България, а в
Коментари Харесай

Добрев: ГЕРБ ще подкрепи законодателство в подкрепа на офшорния вятър

„ Имаме осъзната енергийна взаимозависимост освен на България, а в цяла Европа. Имаме рискови цени на тока и на газа. Цената на електрическата енергия последните дни надвиши 1000 лв., цената на газа на интернационалните тържища е 200-300 “, сподели Делян Добрев от ГЕРБ, по време на съвещание на комисията по енергетика, съобщи БГНЕС.

България би трябвало да разшири своя потенциал в региона на енергетиката.

„ България би трябвало да стане, колкото се може повече енергийно самостоятелна. Сега се намираме в миг в който тези екологични технологии са по-евтини от силата създадена от газ и въглища. Дали има интерес в този момент обаче е без значение, тъй като страната ни няма законодателна база. Ние като страна не би трябвало да се съобразяваме дали имаме 3 или 200 000 мегавата свободна мощ, а да разтеглим този потенциал. Виждаме, че всички наши прилежащи страни влагат в развиването на своите мрежи. Съжалявам, че проектът за възобновяване на България върви в противоположната посока. Искам ясно да заявя, че ГЕРБ ще поддържа законодателство в поддръжка на офшорния вятър “, сподели депутатът.

От Движение за права и свободи желаеха да се обърне внимание и на базовите мощности.

„ Зелената сила би трябвало да се употребява. Ще получите и нашата поддръжка. Трябва да създадем и тактиката за развиване на мощностите, които ще балансират тази сила. Трябва да обърнем внимание и на базовите мощности, с цел да може да покрие несъответствието в производството на сила. Само със слънчеви акумулатори няма да стане “, сподели Рамадан Аталай.

От Продължаваме Промяната обявиха, че полемиката е закъсняла и упрекнаха предходните ръководещи за обстановката.

„ Дискусията е извънредно закъсняла. България е сложена в ситуацията да е единствената страна в Европейски Съюз, която има изход на море, само че няма офшорен вятърен парк. Инвеститорският интерес ще пристигна, когато страната си свърши работата. Дълги години ставаме очевидци, по какъв начин това не е направено и нямам построен един мегават в морето “, сподели Венко Сабрутев от Продължаваме Промяната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР